Rat za labinski rudnik

Bitka za rudnik sigurno će imati burne nastavke
Bitka za rudnik sigurno će imati burne nastavke

Zakuhalo je u Labinu, a s obzirom na već pale riječi glavnih aktera, simboličku težinu rudarske labinske prošlosti, političku dimenziju, ali i financijsku vrijednost projekta, sukob će se u perspektivi vjerojatno i zaoštriti. Naime, projekt revitalizacije labinskog rudnika, poznat pod nazivom Podzemni grad, što ga je prije 20 godina idejno osmislila umjetnička udruga Labin Art Express (L.A.E.), koju vodi Dean Zahtila, nedavno je gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Tuliom Demetlikom, prezentirala javnosti, ali pod novim nazivom i pod novim konceptom - kao projekt KOVA.

Već je na toj prezentaciji, 27. lipnja u dvorani Gradske knjižnice, u bivšem rudarskom kompleksu došlo do burne rasprave između nekoliko predstavnika Grada, te nekoliko članova Labin Art Expresa, a znakovito je da osim suprotstavljenih strana, drugih građana gotovo i nije bilo. Dok gradonačelnik Demetlika izriče zadovoljstvo što za revitalizaciju rudarske baštine napokon osjeća podršku Labinjana, pukla je višegodišnja suradnja sa Zahtilom, koji gradonačelnika i njegove suradnike u ovom poslu proziva za zlouporabu projekta L.A.E.-a i neetična postupanja.

Kako je gradonačelnik Labina godinama podržavao projekt Podzemni grad, a sad predvodi projekt KOVA, zapitali smo ga zašto više ne podržava Podzemni grad?

- Projekt je isti, kaže u uvodu gradonačelnik.

- No, istim ga nimalo ne doživljava Dean Zahtila?

- Gospodin Zahtila je predsjednik udruge Labin Art Express i upravo je ta udruga još 1993. godine, što cijenim, krenula u zaštitu rudarske imovine sa željom da je prenamjeni u druge svrhe. Razvijali su kulturni program, a zahvaljujući gradskoj upravi dobili su prostor Lamparne. Početkom 2015. godine, Grad Labin dobio je od Ministarstva turizma milijun kuna, s kojima je pokrenuta izrada tehničke dokumentacije. Nakon realizirane Gradske knjižnice, slijedi druga faza u nadzemnom dijelu - veliko kupatilo, prostor Lamparne, 'šoht', odnosno izvozni toranj s liftom, a zatim i treća faza - podzemlje. Vlasnik svih tih prostora je Grad Labina, a o njihovoj namjeni neće odlučivati niti gradonačelnik, niti Zahtila, nego struka, ističe Demetlika, a cijeli će projekt biti usmjeren i u turističke svrhe, dodaje.

Dean Zahtila pak tvrdi da je projekt KOVA u suštini provincijska vizija koja nudi klasični rudarski muzej pod zemljom, a da Labin Art Express nudi pravi futuristički podzemni grad, u kojem se osim muzeja rudarstva i industrije (u kojem bi posjetitelji mogli kopati ugljen kao nekad), planira kockarnica, hotel, galerije, trgovine, restoran, igrališta za djecu, bazen…

Gradonačelnik na to uzvraća da "Zahtilin projekt traje 23 godine. Koji su njegovi rezultati u fizičkom smislu? Mi smo realizirali Gradsku knjižnicu. Njegova je ideja Podzemni grad, no on ne shvaća da ishodovanje građevinskih dozvola i restauraciju tih prostora ne može odrediti njihova udruga, već struka. Njihova udruga može biti partner i ona će uvijek moći imati prostor, bilo u velikom kupatilu, podzemlju, ili Lamparni", pojašnjava Demetlika.

Dok Zahtila tvrdi da je druga strana promijenila naziv, bojeći se valjda da ih L.A.E. ne tuži za krađu intelektualnog vlasništva, labinski gradonačelnik pojašnjava da je riječ "kova" urezana u svijest Labinjana. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter