Rat za citatelje e-knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barnes & Noble, najveci americki lanac knjižara, našao je idealno vrijeme za objavu eReadera koji razvija. Nakon incidenta s Amazonom, mnogi ce svoj novac radije dati ovom poznatom imenu.

Podsjetimo, korisnicima Amazonovog Kindlea su preko noci iz uredaja nestale dvije knjige, Orwellova "1984." i "Životinjska farma".

Amazonov glasnogovornik pokušao je objasniti što se dogodilo. Rekao je da je knjige na Amazon dodala tvrtka koja na njih nema autorska prava te su one zato povucene - obrisane iz Kindleova diljem svijeta, a kupcima je vracen novac.

Da se radilo o kupnji papirnate knjige, trgovina ne bi imala pravo oduzeti korisnicima kopiju bez obzira na probleme oko autorskog prava, a nikome ne promice ironija vezana uz obrisane naslove.

Tvrtka Barnes & Noble je, dakle, u izvješcu za medije potvrdila suradnju s tvrtkom Plastic Logic, s kojom suraduje na razvoju e-citaca knjiga. Citac bi javnosti trebao biti predstavljen pocetkom 2010. godine.

Uz to, knjižara je objavila da u novootvorenoj e-knjižari nudi e-knjige za uredaje kao što su iPhone, iPod i Blackberry, te za osobna racunala.

Trenutno je u e-knjižari 700.000 naslova, a uz bestsellere ima i nešto besplatnih knjiga.

Otvorenjem ove e-knjižare postaje ocito da se bitka za kupce izmedu Amazona i Barnes & Noblea dobrano zahuktava. Kakav ce joj biti rasplet, znat cemo za šest mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter