Rat susjeda u predgradu Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada samovolja prevagne nad medusobnim dogovaranjem, temeljem dobrosusjedskih odnosa, mirni život u predgradu pretvara se u dugi rat iz kojega nitko nece izici bez ožiljaka. Takve situacije nisu rijetke, a jednu od njih ispricala nam je citateljica iz Busolerske ulice. Njezini problemi su poceli kada je prvi susjed bez gradevinske dozvole na kucu nadozidao garažu, ciji je dimnjak tocno na visini balkona gospodine kuce i to svega nekoliko metara od njega udaljen.

- Kada loži, dim prekriva balkon zbog cega ne mogu ondje sušiti robu niti otvarati vrata. Iako je susjed naposljetku zatvorio otvor na vrhu dimnjaka koji gleda na našu kucu, to nije riješilo problem jer vjetar svejedno donosi dim k nama. Nelegalnu gradnju sam prijavila gradevinskoj inspekciji, koja je naložila njezino uklanjanje, no susjed se žalio na rješenje, pocela je pricu citateljica.

Muku je mucila i s kokošinjcem koji je jednoga dana niknuo u susjedovu vrtu. Veliki trud morala je uložiti da bi se nadležne službe pokrenule i odradile posao za koji su placene. Kokošaka se uspjela riješiti, ali potom je iskrsnuo novi problem. Susjed je otvorio nelegalni stolarski obrt u garaži iz koje po cijele dane dopiru nesnošljiva buka i prašina, a osobito kada, unatoc molbama gospode, vrata radionice ostaju otvorena. Nadležnu inspekciju nije uspjela potaknuti na reagiranje, dok je zbog pokušaja rješavanja razmirica mirnim putem umalo dobila kamen u glavu.

Citateljica kaže da bi se situacija drugacije razvijala kada bi susjed bio voljan razgovarati i kada bi se prije donošenja odluka koje utjecu i na okolne stanare konzultirao s njima. Ovako joj nije preostalo drugo nego prijavljivati ga, pa cak i spomenuti pricu iz Busolerske ulice u kojoj ce se vjerojatno još netko prepoznati.


Podijeli: Facebook Twiter