Rat s naslovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji "pjesnik nadomak ringa" u istoimenom programu 15. sajma knjige u Istri, koji se održava u oštariji Dragi kamen, bio je Davor Mandic, koji se predstavio svojom zbirkom "Mostovi" (Hrvatsko društvo pisaca). Autora je ispitivao Andrea Matoševic, a prva su se pitanja ticala Mandiceve "haiku" biografije.

- Profesionalno sam novinar "prašinar" na posudbu, ali uredujem i Casopis za kulturu i mlade. Bio je to studentski casopis koji nismo imali kome ostaviti pa smo si ga prisvojili, a mogu se i pohvaliti i da sam otkrio neke sadašnje pjesnicke zvijezde. Tako sam, na primjer, prvi u Hrvatskoj objavio Marka Pogacara.

Matoševica je zanimala Mandiceva ocjena sadašnjeg stanja poezije u zemlji i regiji, a on mu odgovara sasvim optimisticno: - Mislim da poezija u Hrvatskoj i regiji parira onoj svjetskoj, što ne možemo nikako reci za prozu. Naravno da tu ima i puno smeca, a to kao urednik jako dobro znam. E-mail mi se zna prekrcati najgorom spomenarskom poezijom tipa: ti si lijepa, ja te volim, ti mene ne, tragedija. No to filtrirate kao obican spam i smece, kazao je Mandic.

Nakon runde ispitivanja, krenula je runda citanja u kojoj je Mandic izmedu ostalih procitao i pjesmu o Ivici Prtenjaci te pjesmu posvecenu Vesni Parun. Na upit zašto je zbirci dao naslov "Mostovi", Mandic otkriva da je vec objavio zbirku istog naslova, no zatajio je u cijem je ona izdanju izašla.

- Ja vodim rat s naslovima. Mislim da oni nekad znaju pojesti cijelu zbirku, pogotovo ako su nezgrapni. Ako vam se ne svidi naslov, odmah se upitate: "Zar nisi mogao smisliti nešto pametnije?" i onda se bojiš što može biti unutar korica. Ponekad te takve zbirke ipak uspiju ugodno iznenaditi. Ja sam svojoj dao generalan naslov koji može ciljati na neke visoke asocijacije, što isto može biti loš uvod za knjigu. Nadam se da ce netko i iza tog naslova pronaci nešto što ce ga ugodno iznenaditi, zakljucio je Mandic.


Podijeli: Facebook Twiter