Rat plakatima i grafitima nakon prosvjeda u Vojvodini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon prosvjeda "Stop razbijanju Srbije" u Novom Sadu i suprotstavljanja navodnim secesionističkim namjerama vojvođanske Vlade i njezine deklaracije o ugroženosti prava Vojvodine, verbalni politički rat je nastavljen plakatima s porukom "Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima", dok su se u više vojvođanskih gradova pojavili grafiti "Vojvodina naša dika - bit će republika", koje je navodno potpisala organizacija Mlada Vojvodina.

Na bijelim plakatima na više mjesta u glavnom gradu Vojvodine piše "Smrt", a ispod toga je prikazan lik predsjednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića u prekriženom prometnom znaku, ispod kojeg piše i "njegovim poslušnicima".

"To je poruka da slijedi nasilni pokušaj rušenja legalne i legitimne pokrajinske vlasti, a građani Vojvodine nisu nikad tolerirali niti će tolerirati nasilje", rekao je prvi čovjek Vlade u Novom Sadu Bojan Pajtić u intervjuu za subotnji novosadski Dnevnik.

Istodobno, promatrači ocjenjuju da Deklaracija o Vojvodini neće radikalizirati situaciju u pokrajini niti dovesti do izvanrednih izbora i Pajtićeve smjene te da vlasti u Beogradu "odgovara vruća tema koja će skrenuti pozornost s pregovora o Kosovu", u kojima pozicija Srbije "nije onakva kakvom su je očekivali u državnom vrhu" u iščekivanju napretka u približavanju Europskoj uniji.

Na prosvjedu "Stop razbijanju Srbije" u Novom Sadu, koji su u petak organizirale brojne udruge uz potporu vladajuće Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, zatraženo je povlačenje prijedloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koji je ranije Skupštini Vojvodine uputila vojvođanska Vlada.

Skup je protekao bez izgreda. Organizatori su tvrdili da se okupilo oko 30.000 ljudi, dok su drugi ocijenili da nije bilo više od 10.000 prosvjednika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter