Rat izmedu rumunjskog premijera i predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Duboka politicka kriza potresa Rumunjsku - sukob premijera i predsjednika eskalirao je nakon što je vladajuca Socijalno liberalna unija (USL) premijera Viktora Ponte suspendirala u parlamentu predsjednika Traiana Basescua optuživši ga za prekoracenje ovlasti. To je izazvalo neobicno oštru reakciju medunarodne zajednice, prije svega Njemacke i SAD-a, te istovremeno gurnulo nacionalnu valutu na rekordno nisku vrijednost i podiglo cijenu rumunjskog zaduživanja.

Predsjednik, iznimno nepopularan medu gradanima zbog potpore mjerama štednje, sada se suocava s mogucnošcu da suspenziju na referendumu 29. srpnja potvrde i biraci.

Vec tjednima traju javne svade izmedu predsjednika i premijera, medu ostalim o tome tko ce Rumunjsku predstavljati na sastanku Europskog vijeca. Svaka clanica EU-a na summitu dobije tek jednu stolicu koju je dosad uvijek "popunjavao" Basescu. No, Ponti kaže da se na summitima raspravlja o temama koje su u ovlasti vlade, a ne predsjednika, i stoga je logicno da Rumunjsku predstavlja premijer. Europska unija je porucila da "mogu doci obojica, ali je stolica samo jedna", a rumunjski ustavni sud je presudio u korist predsjednika.Ponta je pak doveo je u pitanje legitimnost sudaca koje je, u skladu sa zakonom, imenovao upravo Basescu te je bez ustezanja otputovao u Bruxelles. Politicki triler nastavljen je dva dana kasnije, kada je strucno povjerenstvo potvrdilo da je Ponta prepisao velik dio svoje doktorske dizertacije, preporucivši da mu se oduzme doktorska titula. Odluka je "politicka i nezakonita", a donijele su je "osobe bliske predsjedniku Traianu Basescuu kao odmazdu", uzvratio je premijer, odbacivši mogucnost da ponudi ostavku.

Rumunjski mediji komentiraju da se može raditi jedino o premijerovoj Pirovoj pobjedi jer je medunarodna zajednica kritizirala poteze njegove vlade "najoštrijim mogucim diplomatskim jezikom". Pod povecalom medunarodne zajednice osobito se našla namjera Ponte da smijeni suce ustavnog suda, od cega je ipak odustao nakon oštrih kritika. (Irena FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter