Rat iz Sirije širi se u Libanon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naoružani muškarci ubili su u srijedu u atentatu u Libanonu poznatog pristašu sirijskog čelnika Bašara al-Asada, što je još jedan znak da se sukob iz Sirije širi na susjednu državu.

Mohamed Dara Džamo, komentator koji je radio za sirijsku državnu televiziju i često se pojavljivao na arapskim televizijskim postajama kako bi branio Asadovu politiku, ubijen je iz vatrenog oružja pred svojim domom u gradu Sarafandu na jugu Libanona. S njim je bila i njegova supruga, ali ona nije ozlijeđena.

Libanonske službe sigurnosti objavile su da za atentat sumnjiče sirijske pobunjenike. Riječ je o prvom ubojstvu nekog poznatog zagovornika Asada u Libanonu otkad je prije dvije godine počeo sukob u susjednoj Siriji. Atentat je uslijedio nakon što je posljednjih tjedana u Libanonu zabilježeno više napada na šijitsku skupinu Hezbolah, koja je slala svoje borce u Siriju kako bi pomogli snagama Asadova režima.

Libanon, u kojemu je građanski rat završen 1990-ih godina, pokušava ostati izvan sirijskog sukoba kako bi očuvao relativnu stabilnost, ali sukobi između libanonskih skupina koje podržavaju jednu od strana u Siriji postali su sve učestaliji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter