Rasvjetom do rajskog vrta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što se vrt cudesnim može uciniti odabirom biljaka, izgradnjom kamenjara, ribnjaka i puteljaka, te postavljanjem skulptura, fontana i vrtnog namještaja, dodatni efekt, narocito nocu dat ce mu i adekvatna rasvjeta.

Osim što ce prostor oplemeniti, svjetlost ce doprinijeti i boljem snalaženju u prostoru, odnosno istaknuti ono što želimo da bude vidljivije. Uostalom, kada smo vec spremni utrošiti vrijeme i novac za uljepšavanje vrta, zašto ga dodatno i ne osvijetliti pa u njegovim carima, mirisima i siluetama i nocu ne uživati.



Ukoliko se odlucimo na reflektor i elektricnu rasvjetu, a nismo majstori od zanata, preporuka je taj dio prepustiti znalcima i elektricarima. Takav nacin rasvjete vrta zahtjeva znanje, uzemljenje i izolaciju svih prikljucaka. No, svjetlosni i magicni ugodaj možemo postici i sami pravilnim razmještajem solarnih lampi, svijeca, petrolejki i baklji.

Ove potonje, naime, posljednjih su godina iznimno u modi, no osim što dakako treba paziti gdje ce biti postavljene problem koji, ukoliko nisu pravilno izradene mogu prouzrociti- neugodan je crni dim. Slicna je situacija i s petrolejkama, koje su najcešce izvedene u obliku starinskih lampiona koje prostoru daju dodatni starinski ugodaj.



Osim petrolejki i baklji, vrlo efektne su i svjecice, koje opet zahtijevaju puno truda oko postavljanja, te paljenja i dakako kasnijeg gašenja. Medutim, osim što su jeftine, one ce prostoru pružiti romantican ugodaj.

Za one pak, koji se previše ne žele petljati u elektriku i vatru, odlicna su preporuka solarne svjetiljke, koje se jednostavnu postave u zemlju i ne trebaju dodatne prikljucke ni kablove. Prilikom njihovog postavljanja jedino o cemu je važno voditi racuna jest da se "prizemlje" na mjesto koje ce obilovati suncevom svjetlošcu, pa je i preporuka da ih se postavi na jug.


Podijeli: Facebook Twiter