"Rasute perle" - pjesnički prvijenac Davora Hačića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva zbirka pjesama Davora Hačića "Rasute perle" premijerno je predstavljena u novigradskom muzeju Lapidarium. Knjiga je tiskana ove godine u nakladništvu bujskog ogranka Matice hrvatske i uz podršku Grada Novigrada i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Uz autora, mladog Novigrađanina, njegovu zbirku predstavili su pred publikom urednik Zlatan Varelija i recenzentica Sanja Petrov Vlahović.
 - Svojim je pjesničkim prvijencem Hačić nastavio niz u biblioteci Prvi koraci, namijenjenoj svima koji se prvi put okušavaju u nekoj književnoj formi. Već kod prvog čitanja njegovih stihova razastire se jedinstveni začudni svijet pjesme ispjevan neposrednim nervom autora. Hačićeva poezija otkriva nam poetske slike koje se nižu i dodiruju, rasplinju i zgušnjavaju, čineći zbirku doživljenog i neslućenog, ljubavi i sumnje, ljepote i bola.

Zbirka pjesama podijeljena je u pet ciklusa i uvodi nas u osobni svijet autora prepun jakih emocija koje ga kroz napisanu riječ oslobađaju, daju mu odušak i trenutak predaha da krene i nastavi dalje, oslobađajući dušu u svakoj sljedećoj pjesmi, rekao je Varelija.
More je vrlo čest motiv u autorovim pjesmama, istaknula je recenzentica, pojasnivši da iako ima nekoliko pjesama u vezanom stihu, u zbirci prevladavaju one u slobodnom stihu, pisane u prvom licu, mjestimično čak i u ispovjednom tonu.

- Davor inspiraciju nalazi u prirodi, koju doživljava svim osjetilima, svakodnevnom životu, svojoj ljubavi i prijateljima. Fazu pojačanih emocija, "strasti koje vode do propasti", ljubavnih boli i razočaranja miješa s fazom razmšiljanja o bitku, smislu života, patnji i nadi. Dosta vremena pokušava dokučiti smisao života i živjeti ispravno, u skladu sa sobom i svemirom, kazala je na predstavljanju knjige recenzentica i lektorica Petrov Vlahović.
Hačić je rođen 1974. u Umagu, živi i radi u Novigradu. Završio je Osnovnu glazbenu školu za klavir, dok je vještinu sviranja gitare svladao samostalno. Osim pisanja poezije, bavi se i skladanjem glazbe te izradom ukrasnih predmeta od prirodnih materijala. Povremeno piše. Objavljivao je u zbirci Sveučilišta u Novigradu, književnom zborniku Lanterna i književno-povijesnom zborniku Bujština. Neke od njegovih pjesama čitane su na radiopostajama.

Dizajn naslovnice njegove prve zbirke potpisuje Toni Davanzo, a fotografiju je napravila Slavica Isovska. Tiskanje je povjereno zagrebačkom Grafomarku dok je naklada 250 primjeraka. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter