Rasulo u klubu (ne)Jedinstvo Omladinac

Žuta ekipa ostala je na okupu pa se na proljeće može boriti za ostanak (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Žuta ekipa ostala je na okupu pa se na proljeće može boriti za ostanak (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Jedinstvo Omladinac, nekad moćan nogometni trećeligaš, po kojem su mnogi izvan regije znali gdje se nalazi Nedešćina, danas je organizacijski u rasulu. Ključevi kluba, posljednjeplasiranog županijskog prvoligaša, u rukama su načelnika Sv. Nedelje, jer su prije desetak dana vodstvo i Skupština udruge na čelu s predsjednikom Nenadom Peršićem dali ostavke zbog, kako vele, izostanka financijske potpore Općine i loše komunikacije s njenom upravom.

Načelnik Gianvlado Klarić, doduše, napominje da Peršić u nadležnom Uredu državne uprave i nije zaveden kao predsjednik, već je obavljao samo ulogu koordinatora. Tvrdi da će još uvijek aktualni prvi čovjek kluba Dario Miletić hitnu sjednicu Skupštine sazvati već ovog tjedna. Bit će, najavljuje, oformljeno privremeno tročlano vodstvo.

Formalne nedoumice ionako malo mijenjaju na stvari u ovoj priči o vrućem političkom krumpiru. To da će Jedinstvo Omladinac krenuti nekim novim stazama bilo je, naime, razvidno čim je, nakon desetljetne vladavine načelnika nezavisne liste Srećka Mohorovića, nogometnog zaljubljenika, kormilo Općine preuzeo Klarićev IDS, s partnerskim HNS-om i SDP-om.

Ideesovci su posljednjih godina upozoravali da klub guta ogroman proračunski novac, a novi načelnik najavio je da će to svesti u razumne okvire.

Zanimljivo je da se Jedinstvo Omladinac, kao rijetko koji klub, suočio s prijavama inspekciji zbog neplaćanja poreza. Račun mu je blokiran već desetak godina pa prolazi predstečajnu nagodbu, po kojoj će u četiri godine, po svemu sudeći, morati platiti 400 tisuća kuna poreznog duga.

Poreznoj inspekciji u 2012. godini prijavljena je i Škola nogometa, preko čijeg je računa klub sve vrijeme poslovao.

Općinski načelnik Klarić najavljuje da će na kraju sezone biti oformljena nova Skupština, nakon čega će se Općina organizacijski maknuti od kluba.

- Ovo su izvanredne okolnosti, ali načelnik neće biti tutor predsjedniku kluba. Nogomet moraju voditi nogometaši. Općina ima kudikamo važnijih problema da bih se ja bavio sportom, dodaje.

Tumači da klub u polusezoni nije ostavljen na suhom: podmireni su troškovi utakmica, opreme, režija i prijevoza na natjecanja, a usto je lani plaćena i rata kredita od 100 tisuća kuna, koji je prijašnje klupsko rukovodstvo podiglo preko Škole nogometa, ali na teret Općine pod bivšom vlašću, i to bez znanja njenog Vijeća.

- Od dogovorene svote za polusezonu nismo isplatili 96 tisuća kuna jer je račun kluba bio odblokiran samo za plaćanje režijskih troškova. Tu ćemo svotu podmiriti čim bude moguće, u prvom kvartalu ove godine, zaključio je Klarić. (I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter