Rašula: Vlada se zaklinje u manjince, ali nas degradira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U toku su aktivnosti za izbor predstavnika i vijeca nacionalnih manjina u opcinama, gradovima i županijama. Izbori ce biti održani 10. srpnja od 7 do 19 sati. Tim povodom zamjenica istarskog župana Viviana Benussi sastala se jucer s predstavnicima udruga i vijeca nacionalnih manjina Istarske županije, izvijestivši ih o detaljima izbora.

Predsjednik Vijeca srpske nacionalne manjine Milan Rašula se zbog prekratkih rokova od donošenja odluke (19. svibnja, op. a.) i održavanja izbora okomio na aktualnu Vladu rekavši da se svi zaklinju u manjince, ljudska prava i poglavlje 23, ali ovakvi potezi dokazuju njihovu degradaciju.

- Ovo što rade Vlada i premijerka Kosor apsolutna je katastrofa, smatra Rašula.

U Istri se na razini županije bira po 25 clanova u vijeca za albansku, bošnjacku, crnogorsku, romsku, slovensku, srpsku i talijansku nacionalnu manjinu. Predstavnike na županijskoj razini imaju ceška, madarska, makedonska, njemacka i slovacka manjina.

Vijeca koja broje po 15 clanova biraju se u Bujama i Novigradu za talijansku, Labinu za bošnjacku, srpsku i talijansku, Porecu za albansku, srpsku i talijansku, Puli za albansku, bošnjacku, crnogorsku, makedonsku, romsku, slovensku, srpsku i talijansku, Rovinju za albansku, srpsku i talijansku, Umagu za bošnjacku, slovensku, srpsku i talijansku te u Vodnjanu za srpsku i talijansku manjinu. U opcinama se biraju vijeca od po deset clanova, i to u Balama, Brtonigli i Grožnjanu za talijansku te u Fažani i Medulinu za srpsku manjinu.

Predstavnike u Bujama imaju Srbi i Slovenci, u Buzetu i Rovinju Bošnjaci, u Novigradu i Umagu Albanci, u Pazinu Talijani, u Porecu Bošnjaci i Slovenci, u Puli Madari te u Vodnjanu Bošnjaci i Romi. Predstavnika ima talijanska manjina u opcinama Fažana, Ližnjan, Oprtalj, Tar-Vabriga, Višnjan i Vižinada. U Raši i Kršanu su predstavnici bošnjacke manjine. U Medulinu se bira i predstavnik albanske manjine.

Kandidate za clanove vijeca nacionalnih manjina odnosno za predstavnike nacionalnih manjina mogu predlagati udruge nacionalnih manjina ili najmanje 20 pripadnika nacionalne manjine s podrucja opcine, 30 s podrucja grada ili 50 s podrucja županije. Biracko pravo u izborima za clanove vijeca imaju punoljetni pripadnici manjina s prebivalištem u tim jedinicama lokalne ili podrucne samouprave, koji usto moraju biti upisani u popis biraca.

Iz DIP-a su objasnili da se za predstavnike i vijece bošnjacke nacionalne manjine mogu predlagati, kandidirati i glasati samo oni hrvatski državljani koji su u popisu stanovništva upisani kao Bošnjaci. To je razlika u odnosu na izbore prije cetiri godine kada je odlukom Vlade bilo iznimno omoguceno da glasaju i oni upisani kao Muslimani, što sada nece biti moguce.

Krajnji rok za dostavu prijedloga za predstavnika i za clanove vijeca nadležnom izbornom povjerenstvu je 1. lipnja do ponoci. Zato ce nekoliko dana prije toga biti organizirana dežurstva u svim izbornim povjerenstvima gdje ce se moci i besplatno ovjeriti potpis što treba priložiti uz kandidaturu. Dežurat ce se u prostorima gradova i opcina te Istarske županije u Pazinu, i to danas i sutra od 9 do 13 sati, u ponedjeljak od 8 do 14 sati, u utorak od 8 do 20 sati te u srijedu od 8 do 24 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo u Istarskoj županiji cine predsjednik Iztok Krbec, njegov zamjenik Robert Fabris te clanovi Bruno Frankovic i Adrijana Labinjan Skok, dok su zamjenici clanova Tamara Lakoseljac Bencic i Biljana Pamic.


Podijeli: Facebook Twiter