Rašu ugrožava "slobodna" gradnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Uskoro cemo propisati kriterije obnove fasada zgrada u Raši jer više ne možemo dopustiti da ih svatko sanira po vlastitom nahodenju", najavljuje opcinski nacelnik Josip Knapic. Posljednjih je godina, naime, ovo mjesto, koje slovi za biser moderne arhitekture Pulitzera Finalija, to, nažalost, samo na papiru.

Otkako su otkupljeni društveni stanovi, vlasnici ureduju zgrade prema financijskim mogucnostima te pojedinacnim stilskim i koloristickim rješenjima pa mjesto u tom šarenilu izgleda, blago receno, zapušteno. U vecoj mjeri sacuvan je samo trg.

- Strucnjacima cemo prepustiti analizu situacije. To ce nas nešto koštati, ali zadnji je cas da zaštitimo Rašu od "slobodne" gradnje, odredimo obrazac, boje i nacine sanacije. Možda u svemu pomalo i kasnimo, priznaje Knapic.

Pricu je aktualizirao vijecnik Zuhdija Buljubašic, pitajuci na posljednjoj sjednici kada ce se donijeti plan uredenja zgrada i okucnica. Dosta je zapuštenih stanova koji se ne koriste pa propadaju, primijetio je, predlažuci da bi Opcina trebala barem sanirati one u njenom vlasništvu.

- Raša je zapuštena. Svi koji tvrde drukcije, ne vide dobro. Kad nekome kažeš da si iz Raše, samo što ne okrene glavu, i to zbog njenog izgleda. Sve se svodi na pojedinacne pokušaje, no jedni obnavljaju ovako, drugi onako. To ne valja. U našoj su opcini cementara i vapnara, Holcim i ITV, i to bismo trebali znati iskoristiti, kaže Buljubašic.

Neki su mještani stanove na svoju ruku samovoljno širili prema vrtovima, pretvarajuci, primjerice, terase u sobu. Drugi su, pak, na okucnicama gradili vece objekte.

- Moguce je da se to ruši ili pak preinaci, uskladi s mišljenjima strucnjaka koji ce obici teren. Reda mora biti jer je na taj racun dosta kritika. Svatko je takve stvari radio na vlastiti rizik. Obavještavali smo gradane da se suzdrže od gradnje bez suglasnosti nadležnih, tvrdi Knapic.

Opcinske službe, veli, rade na prvom koraku sredivanja situacije, preduvjetima da se okucnice stanova katastarski riješe te da se na njih umjesto Opcine, sadašnjeg vlasnika, mogu uknjižiti stanari.


Podijeli: Facebook Twiter