Rastu potrošene minute u mobilnim mrežama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koristeci usluge pokretnih/mobilnih mreža hrvatski su gradani i u prvoj polovici ove godine nastavili povecano trošiti minute, za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz istodobni nastavak smanjenja, za 5,3 posto, potrošnje minuta u nepokretnim/fiksnim mrežama.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku u prvoj polovici ove godine u mobilnim je mrežama utrošeno 2,94, a u fiksnim 2,64 milijarde minuta.

Medu zanimljivijim podacima iz mobilnih mreža su pritom oni o SMS porukama, kojih je u prvih pola godine poslano 1,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju ili 1,83 milijarde. Samo ij je u drugom tromjesecju ove godine bilo 908 milijuna, što je u odnosu na isto lanjsko tromjesecje blagi porast od 0,9 posto. To su ujedno i najniži postoci rasta tih poruka u zadnjih nekoliko godina.

Za razliku od ipak i dalje popularnih SMS-ova, MMS poruke su u šest mjeseci ove godine zabilježile znatni pad u odnosu na lani, i to od 34 posto, na 11,99 milijuna tih poruka.

Bolje poraste tri hrvatske mobilne mreže su u zabilježile s utrošenim minutama, i to ne samo polugodišnje, nego i u drugom tromjesecju ove godine. Tada je utrošeno 52,2 posto od ukupnih polugodišnjih minuta ili 1,53 milijarde, što je za 6,2 posto 'jaca' potrošnja od one u istom lanjskom tromjesecju. Podaci pokazuju i da su se minute u mobilnim mrežama više trošile u drugom nego u prvom ovogodišnjem tromjesecju, i to za 9,2 posto više.

Nešto malo više od 98 posto polugodišnjih minuta, ili 2,88 milijarde, u mobilnim je mrežama utrošeno u unutarnjem prometu, cime je ostvaren porast od 5,7 posto, dok je preostalih 52 milijuna minuta, ili 2 posto više, utrošeno u medunarodnom prometu. S druge strane, u nepokretnim/fiksnim mrežama bilježi se pad u oba segmenta – u unutarnjem prometu za 5,3 posto na 2,49 milijardi, a u medunarodnom prometu za 5,7 posto, na 149 milijuna minuta.


Podijeli: Facebook Twiter