Rasteretite ormare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svojim ormarima zasigurno imate puno stvari koje više ne nosite, zaboravili ste na njih, prerasli ih ili ih jednostavno nikada i niste nosili.

Osjecate se krivo zato jer vas te krpice podsjecaju da nepotrebno kupujete i gomilate robu.

Najnovije istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da prosjecna osoba u svom ormaru ima cak 22 komada robe koju nikada ne nosi, a glavni razlog tome je nepromišljena kupnja.

Uz nekoliko jednostavnih pravila, vaš ce ormar, ali još važnije - i novcanik, biti pošteden nepotrebnih krpica.

Uvijek kupujte sami

U društvu je uvijek lakše potrošiti novac, a kupovanje u društvu prijatelja uvijek je zabavnije. Pazite s kim se upuštate u tu avanturu, jer ce vam tek rijetki reci kako vam doista nešto pristaje.

Sastavite popis

Uvijek prije odlaska u kupovinu sastavite popis stvari koje želite kupiti i koje vam doista trebaju. Radije placajte gotovinom nego karticama da biste izbjegli impulzivnu kupnju.

Uvijek isprobajte

Svaki komad odjece ili obuce koji namjeravate kupiti obavezno isprobajte. Dajte si vremena u garderobi i pažljivo promislite o onome što vidite u ogledalu. Po mogucnosti, haljine, hlace i suknje isprobajte uz cipele koje cete nositi u kombinaciji s njima. Isto tako, isprobajte majice i bluze uz suknje i hlace uz koje cete ih nositi jer visina struka te dužina majica i bluza jako varira.

Imate li isti komad kod kuce?

Nerijetko se zalijecemo i kupujemo komade koje vec imamo kod kuce. Nimalo cudno, jer svi imamo svoj stil i u ducanima uvijek tražimo onu odjecu i obucu koja ce se najbolje uklopiti u njega. Prije odlaska u kupovinu napravite malu inventuru u ormaru i podsjetite se na ono što vec imate.

Kupujte za sada

Nemojte kupovati odjecu koju cete moci nositi tek kad smršavite. Kupujte za sadašnji trenutak. Nosit cete ono što vam sada pristaje, a ako i izgubite koji neželjeni kilogram, ne znate kako ce vaše tijelo tada izgledati, odnosno kako ce vam taj komad odjece tada pristajati.

Razmislite za koju priliku kupujete

Jako vam se svidaju kratke smede hlacice. Prijateljica i prodavacica uvjeravaju vas da vam sjajno pristaju, cini se to i vama, ali pokušajte zamisliti sebe kako ih odijevate ujutro kada odlazite na posao. Ili pak ženstvena seksi haljina. Možda vam dobro pristaje, ali možete li se zamisliti da je zaista nosite izvan svog stana? Razmislite odgovara li taj komad ostatku vaše garderobe. Nema smisla kupiti nešto što ne možete kombinirati ni s jednom stvari iz svog ormara. Takva roba zahtijeva samo novi trošak.

Kupujte klasicne komade

Za razliku od trendi komada odjece koje cete moci nositi bez srama tek jednu sezonu, klasicne komade moci cete bez previše razmišljanja nositi godinama. Nikada ne kupujte odjecu koju bi trebalo "samo malo doraditi". Time biste mogli uništiti kupljeni komad, a cak i da vam uspije 'uljepšati' ga, to samo znaci dodatni trošak.

Prespavajte odluku

Najbolji test je vrijeme. Prespavajte odluku o kupnji bilo kojeg komada, bez obzira koliko vas je oduševio. Nešto što vam se još jucer cinilo kao pun pogodak i stvar koju obavezno morate imati u ormaru, vec danas može izgledati sasvim nepotrebno i nezanimljivo. Bolje je zamoliti prodavacicu da vam željeni komad stavi sa strane do sutra, pa ga nakon prespavane noci pokupite ili jednostavno nemojte otici u ducan. Nije loše ni provjeriti može li se kupljeni komad vratiti ili zamijeniti.

Pocistite ormare

S vremena na vrijeme napravite inventuru u ormarima i provjerite što sve imate. Možda vas ponovo osvoji neki zaboravljeni komad. Ono što više nemate namjeru nositi poklonite prijateljici ili rodakinji ili pak odnesite u Caritas.


Podijeli: Facebook Twiter