Raste ženski feticid u Aziji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od svih svjetskih zala - kao što su rat, glad i prirodne katastrofe - ni jedno se ne može sasvim usporediti s ubojstvima milijuna ženske novorodencadi i fetusa za koja se odlucuju roditelji koji preferiraju djecake, upozorava utjecajni bostonski dnevnik Christian Science Monitor.

Novi podaci iz najmnogoljudnijih zemalja svijeta, Kine i Indije, pokazuju da je praksa abortiranja ženskih fetusa i ubojstva djevojcica nakon rodenja još uvijek široko rasprostranjena, unatoc naporima u obje zemlje da se obuzda ta ekstremna rodna pristranost, navodi Monitor u osvrtu objavljenom proteklog vikenda.

U Kini je popis stanovništva iz 2010. otkrio da je sada 118 djecaka na 100 djevojcica, što je znatno iskrivljeniji omjer spolova nego prije 10 godina. Neravnoteža spolova ucinila je milijune mladica nesposobnim da pronadu mladenke, uglavnom u ruralnim podrucjima.

U Indiji, nova studija objavljena u casopisu Lancet pokazuje da je tri do šest milijuna ženskih fetusa abortirano u proteklih 10 godina, uglavnom kod parova cije je prvorodeno dijete djevojcica, i to uglavnom medu dobrostojecim obiteljima.

S povecanjem bogatstva povecan je pristup mobilnim jedinicama za ultrazvuk koje mogu odrediti spol nerodenog djeteta. A i dalje postoji takva kulturna sklonost za muške potomke da, unatoc vladinoj zabrani uporabe ultrazvuka za odabir spola, parovi još uvijek nalaze nacina da ga koriste, a zatim abortiraju žensko dijete ili pocine cedomorstvo (ili, u nekim slucajevima, dopuste da beba bude usvojena), navodi Monitor.

U Indiji, dva do cetiri posto trudnoca se prekida samo zbog spola djeteta. A kako parovi imaju sve manje djece ta je praksa sve raširenija. Popis stanovništva iz 2011. pokazao je da ima 914 djevojcica na svakih 1000 djecaka u dobi do 6 godina, što je rekordno nizak razmjer spolova za modernu Indiju.

Zbog njihovih populacija od preko milijardu stanovnika Kina i Indija se najviše proucavaju radi te prakse. No, takvi se pobacaji mogu naci na mnogim mjestima, ukljucujuci i medu nekim useljenickima skupinama u Sjedinjenim Državama, istice list.

U Aziji je Južna Koreja vjerojatno ucinila najviše na ukidanju te prakse, strožim zakonima i ucinkovitijom kampanjom za više vrednovanje djevojcica. Jedan od slogana te kampanje je da "Dobro odgojena kcer vrijedi kao 10 sinova!". U Šangaju i drugim velikim kineskim gradovima takoder ima naznaka slicnog zaokreta, ali tu je motiv visoka cijena stana, koji se u Kini obicno kupuje za sina koji se ženi.

Kina je zabrinuta da ce procijenjenih 24 milijuna neženja do 2020. godine, s malo izgleda za brak, donijeti više otmica žena, više zlocina i drugih socijalnih poremecaja. A pobacaji tako masovnih razmjera, ucinjeni samo zbog preferiranja spola, ne mogu pomoci vec dapace, nagrizaju društveni moral. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter