Raste vodostaj Temze, poplave prijete Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poplave koje su zahvatile jugozapad Engleske proširile su se u ponedjeljak i došle nadomak Londonu, uz porast vodostaja Temze koji je pogodio stotine kuća. Stanje najviše pripravnosti proglašeno je u okruzima Berkshire i Surrey, zapadno od Londona, gdje je i dvorac Windsor.

Neki dijelovi tih okruga, među kojima i windsorski Grand Parc, su pod vodom, a dvorac kraljice Elizabete II. je na suhom zahvaljujući njegovu položaju na uzvisini. Agencija za okoliš procjenjuje da je od prošlog vikenda poplavljeno 800 do 900 kuća, a tisuće su ugrožene.

Prijestolnica je pak zaštićena branom, ali grad Croydon, u južnom predgrađu Londona, odlučio je zaštititi kuće i trgovine prepumpavanjem vode u podzemne pješačke prolaze.

U Berkshireu vatrogasci su u ponedjeljak evakuirali 16 ljudi iz poplavljenog sela Wraysburyja.

Velik dio jugozapada Engleske, posebno Somerset, već više od mjesec dana bori se s nesvakidašnjim poplavama zbog rekordne količine kiše u siječnju kakva nije viđena od 1766.

Dok meteorolozi predviđaju kišu i sljedećih dana, ne prestaje polemika o upravljanju tim poplavama, a političari i agencija za okoliš međusobno si predbacuju odgovornost za stanje.

Premijer David Cameron koji je najavio izdvajanje 130 milijuna funta (155 milijuna eura) pozvao je na mir u prigodi posjeta Dorsetu kamo je došao u posjet vojnicima koji grade nasipe za obranu od poplave. (Hina/AFP; foto Reuters)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter