Raste popularnost SDP-a i Milanovića, ali i HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP se na ljestvici popularnosti ponovno malo više odlijepio od HDZ-a. U redovitoj mjesečnoj anketi agencije Ipsos Puls koju je objavila Nova TV, 26,8 posto ispitanika izjasnilo se za stranku Zorana Milanovića dok HDZ trenutačno podržava 22,5 posto hrvatskih građana. U svibnju je razlika između dvije najjače stranke bila nešto manja, 23,8 prema 21,5 posto. Čini se da je drugi krug lokalnih izbora, u kojem su SDP-ovi kandidati za gradonačelnike dobro prošli, doveo do zaustavljanja tromjesečnog trenda pada popularnosti SDP-a. S druge strane, razloga za zadovoljstvo ima i HDZ koji bilježi najveći rejting otkad je Tomislav Karamarko prije godinu dana preuzeo mjesto predsjednika stranke.

Popravilo se raspoloženje Hrvata i prema premijeru Milanoviću. Prošli je mjesec pozitivno o njemu mislilo 34 posto građana, a sada 38 posto. Podrška Karamarku također je malo porasla, danas o njemu dobro mišljenje ima 19 posto birača, što je jedan postotak više nego u svibnju. I za Vladu je to bio solidan mjesec. Doduše, uvjerljiva većina i dalje je nezadovoljna njezinom politikom (62,7 posto), ali postotak zadovoljnih (29,4) na razini je veljače, čime je prekinuta silazna putanja.

Zbog inzistiranja HDZ-a da se nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji raspišu prijevremeni parlamentarni izbori, zanimljiv je podatak da čak 72 posto ispitanih vjeruje da će Kukuriku koalicija odraditi četverogodišnji mandat. Pritom i 65 posto HDZ-ovih birača procjenjuje da će tako biti.

Hrvatski laburisti su najozbiljniji gubitnici ovog istraživanja. Oni sada uživaju potporu 8,7 posto građana, a prije mjesec dana im je rejting bio rekordnih 13,1 posto. Kako je stranka Dragutina Lesara zabilježila i loše rezultate na lokalnim izborima, laburisti će vjerojatno morati osmisliti nešto drukčiji koncept političkog djelovanja. Kod ostalih stranaka nema bitnijih promjena. HSP dr. Ante Starčević je trenutačno na 4,2 posto, HNS 4,1 posto, lista Ivana Grubišića 3,1 posto, HDSSB 2,9 posto, a HSS 2,4 posto. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter