Raste otpor Nijemaca prema muslimanima i strancima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otpor prema muslimanima se u Njemačkoj u posljednje dvije godine značajno povećao, proizlazi iz studije sveučilišta u Leipzigu predstavljene u srijedu.

"Svaki drugi ispitani je ustvrdio kako se zbog muslimana osjeća kao stranac u vlastitoj zemlji‘“, rekao je jedan od autora studije Oliver Decker.

Nešto više od 41 posto kaže da bi muslimanima trebalo zabraniti naseljavanje u Njemačkoj, a 50 posto se zbog previše muslimana ponekad osjeća kao stranac u svojoj zemlji, pokazalo je istraživanje.

Godine 2014. tako se izjasnilo 36,6 posto, odnosno 43 posto ispitanika.

U trenutku kada Njemačka opet pojačano vrbuje strane radnike, stav prema strancima općenito se pogoršao: 30 posto smatra da stranci u Njemačku dolaze samo kako bi iskoristili socijalni sustav, 25,3 posto misli da bi se u slučaju smanjenja broja radnih mjesta strance ponovno trebalo vraćati kućama, a 33,5 posto ispitanih smatra kako velik broj stranaca vodi ka "odnarođenju“ Njemačke.

Radi se o prosječnim vrijednostima za cijelu zemlju, pri čemu je postotak građana koji se neprijateljski odnosi prema strancima na istoku zemlje osjetno viši.

Ovogodišnja studija pokazuje i pojačane predrasude prema manjinama. Postotak ispitanih koji vjeruju da Romi naginju kriminalu se sa 44,2 posto prije dvije godine popeo na 58,5 posto, pokazalo je istraživanje.

U sjeni dolaska ogromnog broja izbjeglica u Njemačku, zanimljiv je i podatak da 60 posto ispitanih ne vjeruje da podnositeljima zahtjeva za azilom u njihovim domovinama zaista prijeti opasnost.

Studija se od 2002. provodi na uzorku od oko 2500 ispitanih i bavi se desno-radikalnim i totalitarnim tendencijama unutar srednjeg staleža.

Kao desno-ekstremne se prema ovoj studiji može proglasiti 5,6 posto stanovnika što je tek nešto više nego u proteklim ispitivanjima. No čak 12 posto ispitanih smatra da su Nijemci već po rođenju vrjedniji od drugih nacija.

Zabrinjujući je porast potrebe za "čvrstom rukom“ tj. jedne jake stranke koja će u cilju dobrobiti nacije voditi zemlju. Na istoku Njemačke takvu opciju zagovara čak 25 posto ispitanih.

I stav prema homoseksualcima se promijenio. Dok je prije dvije godine 15,4 posto ispitanih homoseksualizam smatralo nemoralnom pojavom, danas to misli 24,8 posto, rezultati su istraživanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter