Raste eko-renta, ali i dalje najviše u korist Kršana

TE Plomin (M. MIJOŠEK/arhiva)
TE Plomin (M. MIJOŠEK/arhiva)

Ionako izdašan proračun Općine Kršan "preko noći" je postao bogatiji za još oko milijun eura godišnje! Posljedica je to svježe odluke Vlade o 86-postotnom povećanju naknade za korištenje prostora koje koriste elektrane: HEP će, naime, općinama i gradovima na čijem području ima takve pogone umjesto 0,426 lipa plaćati 0,795 lipa po kilovatsatu proizvedene električne energije. Odluka se primjenjuje od 1. srpnja.

Kršan će godišnje od te svojevrsne stanarine za TE Plomin 1 i Plomin 2, uz uvjet redovite proizvodnje oba bloka, umjesto oko 8,1 milijuna ubirati oko 15 milijuna. Tome valja pribrojiti i komunalnu naknadu od elektrana tešku oko tri milijuna kuna. Realni proračun ove male općine u kojoj živi oko tri tisuće stanovnika narast će na više od 25 milijuna kuna!

Vlada je zadržala dio odluke o tome da se za elektrane koje su smještene na području više jedinica lokalne samouprave naknada raspoređuje razmjerno veličini prostora koji je grad ili općina ustupio elektroenergetskom objektu. To znači da Kršanu od plominske "jedinice" i "dvojke" pripada 94,3, a Gradu Labinu 5,7 posto naknade.

Labin je dosad na račun ove naknade, koju se kolokvijalno zove i ekološkom rentom, dobivao oko pola milijuna, a po novom obračunu pripast će mu oko 930 tisuća kuna.

Prvi čovjek Labina Tulio Demetlika, načelnik Kršana Valdi Runko te prvaci ostalih triju općina na Labinštini, podsjetimo, u jeku priprema za izgradnju Plomina 3, tražili su od Vlade i HEP-a, čiji je to kapitalni projekt, udvostručenje naknada za korištenje prostora, ali i drukčiji način preraspodjele. Po prijedlogu s kojim je lani u rujnu upoznat i premijer Zoran Milanović, Kršan je trebao dobiti polovicu, Labin 26 posto, a Raša, Sv. Nedelja i Pićan po osam posto naknade. (piše I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter