Raste broj poljoprivrednih gospodarstava u Istri

Na dodatne djelatnike OPG-a primjenjuju se sva prava iz radnog odnosa (arhiva)
Na dodatne djelatnike OPG-a primjenjuju se sva prava iz radnog odnosa (arhiva)

Nedavno su objavljeni podaci o zatvaranju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te poljoprivrednih obrta i poduzeća u Hrvatskoj, iz kojih se moglo iščitati da je tijekom 2012. godine u cijeloj zemlji zatvoreno 2.917 obiteljskih gospodarstava, 79 obrta iz područja poljoprivrede, 23 trgovačka društva i devet zadruga, a da su od ukupnog tog broja na području Istarske županije tijekom prošle godine zatvorena ukupno 104 poljoprivredna gospodarstva, od čega je 97 obiteljskih. Na prvi pogled, bez konteksta i bez potpunih podataka, ovako izrečena činjenica mogla bi djelovati zabrinjavajuća. Ali, zapravo nije.

Po potpunijim podacima koje smo dobili iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, lani je u Istarskoj županiji zatvoreno 170 poljoprivrednih gospodarstava (svih kategorija), ali ih je prethodne, 2011. godine, zatvoreno 230! Također, 2012. je na 170 zatvorenih gospodarstava otvoreno 198 novih, a 2011. godine su na zatvorenih 230 gospodarstava otvorena čak 382 nova! Tako ispada da je stvarna situacija puno povoljnija te da se u Istri više poljoprivrednih gospodarstava otvara no što ih se zatvara.

U Agenciji ne raspolažu podacima o razlozima zatvaranja poljoprivrednih gospodarstava, no u županijskom Odjelu za poljoprivredu smatraju kako se poljoprivredna gospodarstva zatvaraju uglavnom kada razlozi za njihovo registriranje - a to su poticaji i legalizacija prodaje vlastitih proizvoda - ne pokrivaju troškove obaveznih davanja, primjerice za mirovinska i zdravstvena osiguranja članova. (piše D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter