Raste broj ovisnika o heroinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U godinama našeg djelovanja evidentirali smo 2.312 kartona ovisnika o drogama, od cega 1.445 heroinskih ovisnika, što je samo pokazatelj da smo u posljednjih cetiri-pet godina u Hrvatskoj na prvom mjestu po broju lijecenih ovisnika u godini u odnosu na broj stanovnika, iznijela je upozoravajuce podatke dr. Katerina Mešin, voditeljica Službe za prevenciju i vanbolnicko lijecenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Mešin je, tijekom predavanja na temu "Morfologija i djelovanje droga", koje je održano u prostorima Osnovne škole Veli Vrh istaknula da samo u prvi devet mjeseci ove godine Služba za prevenciju bilježi 851 osoba koje su se obratile za pomoc. U tu brojku spada i 222 roditelja koji su se obratili za pomoc svojoj djeci, te 74 novo evidentirana ovisnika. Omjer ovisnika usporedujuci spolove iznosi 5:1 na stranu muške djece.

Voditeljica Službe za prevenciju upozorila je da u Hrvatskoj i dalje raste broj heroinskih ovisnika za razliku od europskog trenda opadanja, te istaknula važnost pružanja pomoci, kako je naglasila, oboljeloj djeci.

Predavanje u organizaciji Lions Cluba organizirano je kako bi se edukacijom onih koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom u zacetku sprijecilo da ona pokleknu pred lošom pošasti modernog vremena.

Izlaganju voditeljice Službe ta prevenciju prethodilo je iscrpno predavanje Mile Oreškovica, voditelja odsjeka kriminaliteta droga pri MUP-u PU Istarske, koji je okupljene iscrpno upoznao sa svim drogama na tržištu, njihovim izgledom, parkiranjem, znakovima konzumacije i štetnosti. Posebno se Oreškovic osvrnuo na upozoravajuca ponašanja konzumenta droga i njihovu psiho-fizicku ovisnost koja dovodi do propadanja pojedinca i ugrožava njihov integritet.


Podijeli: Facebook Twiter