Raste broj oboljelih i umrlih od raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima dr. Danijele Lazaric Zec iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, lani je od raka u Istarskoj županiji umrla 661 osoba, 369 muškaraca i 292 žene, što je više od petogodišnjeg prosjeka. Naime, prosjek od 2005. do 2009. iznosi 607 umrlih, i to 352 muškarca i 254 žene.

Stopa smrtnosti slicna je hrvatskoj, ali veca od europskog prosjeka, gdje se smanjuje broj umrlih od karcinoma. Dakle, unatoc tome što i europsko stanovništvo stari, ocito preventiva, zdravije životne navike i kurativa daju bolje rezultate.

U Hrvatskoj je ocito slab odaziv na preventivne preglede, što uz tako velik broj pušaca rezultira kasnom dijagnozom i vrstama tumora koje je teže lijeciti.

- Vecina oboljelih u Istri starije je dobi. Više od 65 godina ima gotovo 59 posto novooboljelih, dok više od 50 godina ima 88 posto oboljelih. Ovaj podatak ukazuje na važnost odaziva gradana na preventivne nacionalne programe, koji su i kreirani za dobnu skupinu iznad 50 godina, naglašava Lazaric Zec.

- Ako govorimo o dobnim skupinama, možemo reci da je vecina umrlih, 71 posto, bila zrele dobi, imali su 65 i više godina, navodi dr. Danijela Lazaric Zec.

Po petogodišnjem prosjeku vodeci medu uzrocima smrti je rak pluca, bronhija i dušnika (27 posto) te debelog crijeva (15 posto), prostate (7,66), gušterace (5,79), želuca (5,56) i mokracnog mjehura (4,2 posto).

Kod žena vodeci medu uzrocima smrti su rak dojke (18,45 posto), debelog i završnog crijeva (14,37), dušnika, bronhija i pluca (12,48), gušterace (6,2), želuca (4,87) i jajnika (4,79 posto).

Pušenje je pojedinacno najcešci uzrok raka u svijetu. Ono uzrokuje rak pluca, grkljana, usne šupljine, gušterace, mokracnog mjehura, želuca, jetara, bubrega i drugih organa. Pasivno pušenje uzrok je raka pluca kod nepušaca.

Prestanak pušenja ne samo da prevenira rak, vec je blagodat za cijeli organizam pa nerijetko sprjecava i bolesti srca i krvnih žila, koje su najcešci uzrok smrti, naglašava Lazaric Zec.

- Nepravilna prehrana, kao što je prevelik unos masti i bjelancevina životinjskog porijekla, veliki kalorijski unos, usoljena, dimljena hrana, suhomesnati proizvodi, ostaci pesticida u hrani, nedovoljan unos svježeg voca, povrca i žitarica, odmak od mediteranske prehrane i alkohol, vezana je uz 30 posto ukupnog raka, prvenstveno probavnih organa, zakljucuje dr. Danijela Lazaric Zec. (J. ORLIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE. 


Podijeli: Facebook Twiter