Raste broj krađa i prijevara

Ilustracija
Ilustracija

Policija diljem Hrvatske bilježi porast drskih krađa i prijevara na štetu starijih, bilo na ulici ili u stanovima. Riječ je mahom o ženama, starijim od 65 godina, koje su na meti mladih i okretnih uličnih kradljivaca zlatnih lančića ili torbica te prefriganih prevaranata koji im dolaze u stanove i nude različite medicinske ili administrativne usluge čekajući prvi znak nepažnje vlasnika stana kako bi se domogli novca i sličnih dragocjenosti iz kuće. Iako nema odvojene statističke klasifikacije drskih krađa koje se tiču dovođenja u zabludu prisutnog vlasnika kućanstva, statistika nam pokazuje trendove s obzirom na lokaciju kaznenog djela (stanovi, trgovine, automobili, kafići, ulica).

Indikativan je podatak da je lani na zagrebačkom području zabilježen porast tzv. džepnih krađa na ulici na 468 u odnosu na 428 slučajeva 2011. godine. Glavni grad u tom smislu je i neslavni rekorder u odnosu na cijelu Hrvatsku koja je zajedno sa zagrebačkim područjem evidentirala lani 557 takvih slučajeva. Krađa iz zagrebačkih kuća i stanova lani je bilo 454 što je lagani porast u odnosu na 2011.  s 442 slučaja. Na razini Hrvatske u istom usporednom modelu pokradeno je 1.457 stanova i kuća što je porast od 22, 7 posto u odnosu na dvije godine ranije.

Vrijedi spomenuti da je najveći broj krađa u industrijskim halama, skladištima, gradilištima, u koje lopovi zalaze zbog bakra, željeza i ostalog materijala za preprodaju, najčešće noću.

Kradljivci s ulica mahom su mlađe muške osobe koje vrebaju na žrtve, najčešće na žene umirovljeničke dobi. Osobe koje "operiraju" po kućama pretežito su žene.

Praksa je pokazala da prevarantice pomno biraju žrtve, najčešće tako da prate njezino kretanje ili običaje u bliskoj okolini ili pak od treće osobe na prevaru dobiju informaciju o navikama i okolnostima života nesretne žene.    

Kada prevaranti pokucaju ili pozvone na vrata najčešće se predstavljaju kao eminentni stručnjaci medicine, alternativne medicine, prava, ekonomije i slično, ovlaštenog akvizitera, čak i policijskog službenika ili pripadnika inspekcijskih službi. Nerijetko se lažno predstavljaju kao dostavljači pošiljki, inkasatori, poreznici , trgovci ili vlasnici nekretnina ili pokretnina pa čak i kao članovi neke vjerske zajednice.

Kao jedan od najdrastičnijih primjera uspješnosti drskih krađa slučaj je koji je otkriven u svibnju prošle godine - tri prevarantice na zagrebačkom i virovitičkom području prevarile su više žena starije dobi i to za vrtoglavih 1,2 milijuna kuna! Prevarantice od 30, 22 i 28 godina predstavljale su se kao službenice Zagrebačke banke ili kao djelatnice Hrvatskog zavoda za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje. (V. VESIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter