Rast noćenja i dolazaka u odnosu na lanjske rekorde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih devet mjeseci Hrvatska je ostvarila 11,5 milijuna dolazaka i 69,3 milijuna noćenja što je porast od 5,2, odnosno 3,9 posto u odnosu na lanjsku rekordnu godinu, u prvih je sedam mjeseci bilo 18 posto više novozaposlenih u turizmu te je prihod od turizma u prvih šest mjeseci prema podacima HNB-a rastao za 5,7 posto, objavio je danas u Rovinju ministar turizma Darko Lorencin zajedno s rovinjskim gradonačelnikom Giovannijem Sponzom, direktorom istarske turističke zajednice Denisom Ivoševićem te direktoricom rovinjskog TZ-a Odete Sapač.

Rovinj je izabrao za mjesto gdje će objaviti konačne rezultate ovogodišnje sezone budući da je riječ o destinaciji koja je na Jadranu ostvarila rekordan broj noćenja, i to četvrtu godinu za redom, premašivši tri milijuna noćenja.

- Imamo rast ne samo pokazatelja fizičkog prometa, odnosno noćenja i dolazaka, nego i financijskih rezultata te broja novozaposlenih u turizmu. To pokazuje da smo pri kraju jedne izrazito uspješne turističke godine, ma koliko je ona bila stresna  tijekom lipnja i srpnja što smo najavljivali i znali. Mislim da su svi u turističkom sektoru jako dobro obavili svoj posao na čemu im čestitam. Trebamo još počekati rezultate listopada, ali tu dobru turističku 2013. teško može bilo što više ugroziti, istakao je Lorencin koji se nada da će Hrvatska ove godine imati prihod od turizma veći od 7 milijardi eura što će predstavljati porast od tri do pet posto.

Veli da će svi ovi pokazatelji u budućnosti dobro utjecati na investicijsku klimu koju prema njegovom mišljenju ne bi moglo ugroziti ne eventualno dizanje PDV-a u turizmu na 13 posto.  To bi, kaže on, jedino moglo utjecati na potrošnju, iako ističe da je lani PDV bio 25 posto što nije utjecalo na uspješnost lanjske sezone.

Prema podacima županijskih turističkih zajednica, sve su destinacije u prvih devet mjeseci u plusu, a najviše Dalmacija gdje su u prosjeku noćenja rasla za sedam posto. Iznimka je Zadar s porastom od četiri posto. Istra je ostala skoro na istim brojkama kao i lani, odnosno ostvarila je 21,4 milijuna noćenja,  i preko tri milijuna dolazaka, dok je Kvarner rastao za dva posto. Zanimljivo je da je po broju noćenja Splitsko-dalmatinska županija nadmašila Kvarner.(Napisala i snimila B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter