Rast međustope PDV-a ugrožava konkurentnost

Ante Mihić Stjepan Knežević i Mario Paliska na konferenciji za novinare
Ante Mihić Stjepan Knežević i Mario Paliska na konferenciji za novinare

Obrtnici i ugostitelji protive se povećanju međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge s deset na mogućih trinaest posto  jer se time šalje kriva poruka i stvara nesigurnost u poslovanju. Smatraju da će takav prijedlog utjecati na smanjenje konkurentnosti sa susjednim zemljama, gdje se stope PDV-a kreću između pet i deset posto.

To je jedan od ključnih zaključaka donesenih na 26. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koje su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić, potpredsjednik HOK-a Stjepan Knežević i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska.

Razočarani su što kongresu nisu prisustvovali ministri financija i poduzetništva jer upravo su njihovi resori zaduženi za brojna neriješena i otvorena pitanja koja muče obrtnike te očekuju da će unatoč tome imati partnerski odnos s Vladom.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić veli da je zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog manjih nepravilnosti prestroga kazna te se predlaže uvođenje toleriranog dopuštenog viška/manjka u blagajni. Također, obrtnici smatraju da treba razmotriti mogućnost za pokretanje postupka ispitivanja ustavnosti odredbi zakona kojima se zbog gospodarskih prekršaja izriče mjera zatvaranja ugostiteljskog objekta do mjesec dana ili dulje. Budući da je Ustavom svima zajamčeno pravo na rad, u Cehu  smatraju da su postupanja nadzornih tijela i zakonskih odredbi koje to omogućuju u suprotnosti s Ustavom.

Predlažu Vladi da izmijeni Zakon o porezu na dohodak na način da se uvede mogućnost plaćanja paušalnog poreza za ugostitelje koji ostvaruju manji ukupni prihod. Traže i poticanje cjeloživotnog obrazovanja u skladu s potrebama sektora ugostiteljstva, a posebice polaganje majstorskih ispita.

- Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave propisuje porez na potrošnju. Tražimo ukidanje ovog poreza koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. Isto tako tražimo ukidanje i drugih parafiskalnih davanja koja opterećuju poslovanje ugostitelja, kazao je Mihić.

Između ostalog, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika zatražio je uključivanje ugostiteljstva kao djelatnosti u "Poduzetnički impuls", da bi mogli konkurirati za državne potpore, a sve definirane zaključke na održanom  kongresu u Puli uputit će nadležnim ministarstvima.

Na gastro-izložbi 39 izlagača

Nakon završetka kongresa u prostorima hotela Park Plaza Histria održana je gastro-izložba na kojoj se predstavilo 39 istarskih ugostitelja. Uz tipična i tradicionalna istarska jela posjetitelji su imali priliku kušati razne delicije - pekarske i slastičarske proizvode, maslinovo ulje, pršut i nezaobilazna istarska vina. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter