Rast ce place i BDP, a padati nezaposlenost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska u ovoj godini može ocekivati oporavak gospodarstva i tržišta rada, optimisticne su prognoze britanskog Economista koji u posebnoj publikaciji "Svijet u 2011." za Hrvatsku predvida rast BDP-a od dva posto, povecanje placa i pad nezaposlenosti.

Koalicijska Vlada predvodena HDZ-om mora pokazati napredak u pregovorima s Europskom unijom, suzbijanju organiziranog kriminala i oživljavanju ekonomije ako želi pobijediti SDP i njegove partnere na parlamentarnim izborima, ocjenjuje ugledni list.

Prema njihovim procjenama, rast hrvatskog BDP-a bit ce cak i veci od rasta koji ocekuje neke zemlje clanice Europske unije, poput Austrije, ali nešto manji od gospodarskog rasta u zemljama u okruženju, primjerice, Sloveniji i Madarskoj.

- Kod nas je u 2011. sve moguce, i stagnacija, i pad, i rast, komentirao je predvidanja ekonomski strucnjak Dražen Kalogjera, koji smatra da ce sudbina gospodarstva u ovoj godini ovisiti o tome koliko ce poduzetnici shvatiti "da mogu i trebaju investirati i otvarati nova radna mjesta" unatoc cinjenici da im "Vlada dosad nije dala dovoljno poticaja za to".

Kalogjera istice i da ce medunarodno okruženje biti povoljnije nego danas "jer su Europa i SAD vec našli puteve oporavka", a to ce omoguciti "povoljniji odraz i na hrvatske izvozne napore".

Dok Economist predvida koji ce dogadaji i trendovi obilježiti Europu i svijet u novoj godini - od jacanja utjecaja Njemacke u eurozoni do otkrivanja novih rastucih tržišta kakva su nekad bili Brazil ili Indija - za Hrvatsku je vjerojatno da ce njezinu 2011. obilježiti završetak pregovora s EU-om.

- Ako ova Vlada uspije završiti pregovore s Europskom unijom, onda ce to svakako biti najznacajniji dogadaj u novoj godini. Druga najvažnija stvar, vezana uz prvu, bit ce sredivanje stanja u pravosudu, odnosno reforma pravosuda, ali i dovodenje do kraja slucajeva koji su otvoreni 2010., ocjenjuje politolog Andelko Milardovic iz Centra za politološka istraživanja.

No, kraj pregovora trebao bi znaciti i definitivno rješavanje pitanja brodogradnje kojoj je i Economist posvetio sažetu markicu na rubu stranice: 2011. Hrvatska privatizira svoja brodogradilišta, koja primaju velike potpore, kao uvjet za ulazak u EU, prognozira list. (I. FRLAN/Novi list)

U ovoj godini padaju stereotipi

Kao uvjet za pristupanje Uniji Hrvatska ce svakako morati nastaviti i borbu protiv korupcije, a upravo stari stereotipi o korupciji u Europi, predvida Economist, bit ce srušeni u 2011.

Bit ce sve razvidnije da razdjelnica po pitanju korupcije na Starom kontinentu ne ide više istok-zapad, nego sjever-jug, uvjereni su u uglednom listu, jer zemlje poput Estonije i Slovenije vec sad stoje bolje u antikorupcijskom rangiranju nego Španjolska, Italija ili Portugal.

U ovoj godini past ce i drugi stereotipi o nekadašnjem komunistickom dijelu Europe pa ce perspektiva istocnoeuropskih clanica EU-a biti bolja nego ikad u njihovoj povijesti.


Podijeli: Facebook Twiter