Raspušteni pulski i istarski SDP

Denis Martinčić i Dino Kozlevac (B. G.)
Denis Martinčić i Dino Kozlevac (B. G.)

Kako se i pretpostavljalo, Predsjedništvo SDP-a Hrvatske na donijelo je odluku o raspuštanju organa Gradske organizacije SDP-a Pule i organa Županijske organizacije SDP-a Istarske županije. Odluka o raspuštanju odnosi se isključivo na organe, a ne na članstvo. Razlog raspuštanja je politička pasivnost, navedeno je sa Iblera.

Predsjedništvo je imenovalo Adu Damjanac povjerenicom za Županijsku organizaciju SDP-a Istarske županije, koju je dosad vodio Dino Kozlevac, a očekuje se da će predsjednika GO Pule Denisa Martinčića kao povjerenik zamijeniti Peđa Grbin.

Procjena je da je šef stranke Zoran Milanović takvu odluku donio nakon što je Gradski odbor SDP-a Pule autonomno, bez znanja središnjice na Ibleru, donio odluku o koaliranju sa IDS-om u Puli na lokalnim izborima 2013. godine, uz podršku IDS-ovom gradonačelniku Borisu Miletiću, umjesto vlastitom potencijalnom kandidatu Peđi Grbinu, o čemu je vrh stranke dugo govorio.

Odnosi SDP-a i IDS-a u Istri duže vrijeme su nategnuti, a više-manje to je potvrđeno sinoć i sa Iblera:

- SDP je u Istri i Puli dugo bio neprepoznatljiv. Naši rezultati na parlamentarnim izborima nalažu nam aktivniji angažman, to dugo naglašavamo. A uz to, kap koja je prelila čašu, bile su i najave iz Istarske županije o referendumu oko Plomina 3. To nema veze sa IDS-om, ali ima veze sa SDP-om u Istri - potvrdio nam je izvor iz centrale SDP-a.

To znači, u prijevodu, da će SDP u Gradu Puli vjerojatno za gradonačelnika kandidirati mladog zastupnika, pravnika Peđu Grbina, dok bi savez SDP-IDS, prema najavama, na razini Županije nastavio funkcionirati kao dosad, što znači podršku socijaldemokrata IDS-u. "Kukuriku savez nije upitan, i suradnja se nastavlja gdje je moguće. Istra to jest", kažu u vrhu SDP-a.

No, prije toga, SDP Istre i Pule održat će izvanredne izborne konvencije, na kojima se očekuje da će se kandidirati i pobijediti kandidati Zorana Milanovića, Ada Damjanac i Peđa Grbin.

Kako je poznato, dosadašnji županijski predsjednik Kozlevac nema podršku šefa stranke Milanovića još od afere sa financiranjem vatrogasne zajednice u Istri prije godinu i pol, dok je šef pulske organizacije Denis Martinčić savez sa IDS-om za 2013. godinu nedavno potpisao svjestan da vrh stranke želi drugačije rješenje, te je čak izjavio da se ne boji reakcije Iblera. Od tog trenutka više manje je bilo jasno da Ibler priprema raspuštanje stranke u Istri.

No, dok je svojedobno u Zagrebu bila raspuštena cijela organizacija, uključujući i članstvo, u Istri i Puli članske iskaznice nisu upitne i novi unutarstranački izbori održat će se po načelu jedan čovjek-jedan glas. Iako je Martinčić u Puli bio sa IDS-om ispregovarao dobar aranžman za 2013. godinu - i jednog podžupana, i predsjednika Gradskog vijeća Pule, i niz drugih funkcija za SDP-ovce, Ibler je odlučio sankcionirati neposluh aktualnog vodstva u Puli, te se stoga očekuje i da će Milanovićevi kadrovi preuzeti Istru u narednim danima. (Tihana TOMIČIĆ/NL)

Miletića začudio formalni razlog raspuštanja

Denis Martinčić i Dino Kozlevac nisu željeli komentirati odluku središnjice, a odluka je začudila i potpredsjednika IDS-a, pulskog gradonačelnika Boris Miletića.

- Ne znam ni ja ništa službeno. Treba vidjeti je li to točna vijest, što ona znači i koji će biti daljnji postupci SDP-a. Teško mi je govoriti o unutarstranačkim odnosima u drugoj stranci, iako su nam oni koalicijski partneri na gradskoj, županijskoj i državnoj razini, komentirao je Miletić.

Miletić smatra da je odluka o koaliranju lokalnog SDP i IDS bila prirodna i logična. Formalni razlog raspuštanja po njemu ne drži vodu jer veli da čelnici pulskog SDP-a aktivno sudjeluju u vlasti, te obnašaju dužnosti predsjednika Gradskog vijeća, imaju funkciju dogradonačelnice, pročelnika i direktora javnih poduzeća.

- Mi smo dosadašnju suradnju IDS-a i SDP-a kroz proteklih osam godina temeljili na zastupanju interesa građana. Stoga smo i dogovorili nastavak suradnje. Dok sam god u politici, kao gradonačelnik ili bilo što drugo, uvijek će mi interesi građana biti ispred stranačkih interesa, zaključio je Miletić.

Za komentar odluke i eventualne daljnje poteze SDP-a upitali smo novo imenovanu povjerenicu.

- Nemam informaciju o tome. Sada sam došla iz Općine i možemo se sutra čuti za izjavu, kratko je rekla Ada Damjanac. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter