Raspušten Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u petak je oko 13.40 sati završio s radom. Protiv raspuštanja glasao je zastupnik austrijske, bugarske, njemacke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine Nazif Memedi, a suzdržan je bio Dragan Vukic iz HDZ-a.

Na kraju zasjedanja Bebic je pozvao zastupnike da se oproste uz cašicu te zajednicku fotografiju za potomke.

Iako je tocno u podne, kada je Sabor trebao poceti zasjedanje, izgledalo da ni danas nece biti kvoruma, nakon 25 minuta, koliko je predsjednik Sabora Luka Bebic odgodio pocetak sjednice, oporba se vratila u sabor i u 12.25 na Markovom trgu konacno je skupljen kvorum.

Uz manje tehnicke teškoce s elektronikom, HDZ i njegovi partneri izglasali su sami gotovo sve odluke koje su bile na dnevnom redu. Oporba je, sukladno svome stavu, glasala samo za bitne odluke, a jedna od njih je i odluka o raspuštanju Sabora.

Oporba se u sabornicu vratila nakon što je predsjednik Luka Bebic, prilikom odgode pocetka zasjedanja, najavio da ce Sabor, ako ne bude kvoruma za njegovo raspuštanje, nastaviti s radom, jer mu mandat traje cetiri godine, dakle do 11. sijecnja 2012., a da se izbori moraju održati u roku od 60 dana, dakle do 11. ožujka 2012.

Prihvacena odluka o privremenom financiranju

Buduci da ce se krajem godine održati parlamentarni izbori pa nece biti moguce donijeti državni proracun u uobicajenom i redovnom procesu, Vlada je predložila, a Sabor danas izglasao odluku o privremenom financiranju u prvom tromjesecju 2012.

Odlukom, koju su zastupnici izglasali sa 132 glasa za i dva suzdržana, predlažu se rashodi u prvom tromjesecju u iznosu 27,3 milijarde kuna, a ukupni se prihodi ocekuju na razini od 25,17 milijardi kuna. To znaci da ce u prvom kvartalu iduce godine prihodi biti za oko 2,12 milijardi kuna manji od ukupnih rashoda.

Za tu odluku glasali su i zastupnici iz Kukuriku koalicije, koji su se nakon nekoliko tjedana bojkota vratili u sabornicu, no, iako su cinili kvorum, nisu glasali za ostale zakonske i druge prijedloge, pa je o ostalim tockama glasalo tocno 77 zastupnika, koliko je i potrebno za kvorum.

Sabor je kratko raspravio i odmah izglasao dopune Zakona o vodama, kojima se iznimno omogucava eksploatacija šljunka i pijeska na pojedinim rijekama gdje njihovi nanosi otežavaju plovnost i dovode do erozije obale, a što je uoceno u provedbi zakona kojim je ta eksploatacija zabranjena od 1. sijecnja 2010.

Nakon kratke rasprave Sabor je, na prijedlog Vlade, donio Zakon o prestanku važenja Zakona o igralištima za golf.


Podijeli: Facebook Twiter