Raspušten izraelski parlament, izbori 22. siječnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski parlament izglasao je rano jutros vlastito raspuštanje i odredio da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati 22. siječnja.

Odluka je donijeta sa sto glasova i nijednim protiv, nakon osmosatne rasprave. Redovni izbori trebali bi se održati u listopadu 2013., ali u Izraelu nije neuobičajeno da si vladajuća većina skrati mandat zbog neslaganja oko proračuna, vjerske politike ili nacionalnih sukobima s arapskim i drugim susjedima. Očekuje se da će Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua lako pobijediti na izborima i da će ponovo oformiti koaliciju s nacionalističkim i vjerskim strankama.

Netanyahu je članove parlamenta pozvao da podrže odluku vlade da se izbori održe 22. siječnja, kazavši da poteškoće u usuglašavanju proračuna ne ostavljaju drugu mogućnost. Netanyahu je u govoru pred parlamentom već počeo kampanju, naglasivši sve mjere koje je poduzeo kako bi ojačao sigurnost Izraelaca, poput gradnje pogranične ograde na Sinaju i razmještaja raketnog štita od napada projektilima iz Gaze. Kazao je i da Izrael sada ima mogućnosti djelovati protiv Irana i njegovih satelita kakve nije imao prije. Nije kazao na što misli.

"Tko god prijetnju razvoja iranskog nuklearnog oružja shvaća olako ne zaslužuje vladati Izraelom jedan jedini dan", naglasio je.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je u četvrtak objavio list Maariv pokazuje da bi Netanyahuov Likud dobio 29 mjesta u parlamentu, što je za dva više nego sada, čime bi dobio mandat za sastav koalicijske vlade. Anketa Haaretza pokazala je da bi koalicijska vlada na čelu koje bi vjerojatno bio Likud mogla računati na 66 do 68 mjesta u parlamentu koji ima 120 mjesta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter