Rasprodana "Carmina Burana"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čuveno djelo Carla Orffa "Carmina Burana" bit će izvedeno 23. kolovoza u vinkuranskom kamenolomu Cavae Romanae, i kako saznajemo od organizatora, Turističke zajednice Općine Medulin, događaj je rasprodan.

"Carmina Burana" zapravo znači "Pjesme iz Beuerna". Radi se o bestidnim i satiričkim pjesmama napisanim u 11. ili 12. stoljeću na latinskom jeziku. Pjesme su napisali Golijardi, grupa klerika u Zapadnoj Europi koji su pisali satiričnu poeziju. Njome su kritizirali, na šaljivi način, tadašnji crkveni ustroj. Kolekcija pjesama pronađena je početkom 19. stoljeća i uz "Carminu Cantabrigiensiomu", "Carmina Burana" je najznačajnija zbirka vagabundskog pjesništva. Dvadeset i četiri pjesme iz "Carmine Burane" 1936. godine uglazbljuje njemački skladatelj Carl Orff.

Prodano je svih 1.300 mjesta za ovu izvedbu, a nastupaju Filarmonici Friulani iz Udina, potom Zbor Slovenske filharmonije iz Ljubljane, Zbor Glazbene škole "Vinko Vodopivac" iz Ajdovščine i Zbor Jeka Primorja iz Rijeke.

Solisti su Antonella Malis, Alessandro Cortello i Lucas Somoza Osterc. Nastupit će i pulski glazbeni pedagog i glazbenik Vedran Vojnić te njegovi učenici.

Organizator je Turistička zajednica općine Medulin, a njezin direktor Aldo Dobrovac ovaj je izniman glazbeni spektakl realizirao u suradnji s maestrom Igorom Vlajnićem, koji će ujedno i dirigirati ovom izvedbom. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter