Rasprodaja umjetnina na Arteriji

Zanimljiv kalež samo je jedan od eksponata na ljetnoj rasprodaji Đanina Božića
Zanimljiv kalež samo je jedan od eksponata na ljetnoj rasprodaji Đanina Božića

Festival vizualnih umjetnosti - Arterija sinoć se nastavio širiti ulicama povijesne jezgre, intrigirajući Novigrađane i njihove goste nizom performansa, izložbi i projekcija. Uvijek drugačiji i zanimljiv, tankoćutan i angažirano zaigran, Đanino Božić je postavio "Štand s ljetnom rasprodajom" ("više od 50 posto uštede"), umjetničku instalaciju i performans.

Iza zvonika, uz Park Novigradske biskupije izložio je selekciju svojih radova nastalih u posljednjih 20-ak godina, od slike ovce u tehnici ulja na drvu do nedavno "popravljenih" recikliranih uporabnih predmeta, poput šalica, boca, dijelova karniša i kutija, koji savršenim intervencijama - bojanjem i kombiniranjem, postaju bajkoviti ukrasi s novim značenjem.

Ljubitelji umjetnosti lako su prepoznali djela iz "Konstelacija", "kopije" i interpretacije poznatih umjetnika, makete s metalnim slojevima različitih tekstura u CD-ima za ostvarenja velikog formata, ali i otkrili kolaže s recikliranim igračkicama, stranicama stripova i nizom drugih detalja, kao i druge male dragulje koji nisu i više nikad neće biti izloženi.    

- Ne radi se, zapravo, o rasprodaji, jer cijene konstantno mijenjam, potaknut aktualnom kriznom situacijom i praksom gotovo svih velikih trgovačkih lanaca. Igram se malo i uopće nisam ozbiljan po pitanju cijena, ali mislim da se upravo tako ponašaju i ovi drugi… Bila je to odlična prilika okupiti sve ove radove koji, tako šareni, odlično funkcioniraju kao štand, ispričao je Božić o ovom slojevitom projektu koji istovremeno je i nije retrospektiva njegovog rada.

S druge strane trga, ispred zvonika uz župnu crkvu svetih Pelagija i Maksima, šetače je u tri navrata zbunila i razigrala svjetlosna instalacija "Hidden dimensions" (Skrivene dimenzije) Leonida Zubana, Alena Bošca, Dina Krizmanića i Darija Družete. Javna rasvjeta se svaki put ugasila na pet minuta u kojima su se palila tri reflektora i s vrha zvonika svjetlosnim snopovima mijenjala značenja, prostorne i vizualne koordinate prostora. Oni koji su se u tom trenutku našli u fokusu svjetla zastajali su, proučavali novonastalu situaciju, zabavljali se i fotografirali. Instalacija je na trenutak pretvorila zvonik u kontrolni toranj s tri reflektora koja "otkrivaju skrivenu suverenu dimenziju suvremenog demokratskog poretka, koja je većim dijelom prikrivena".

Arterija završava sutra koncertom Nole u parku Muzeja Lapidarium u 21.30 sati. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter