Rasprava o napadu na Iran je opasna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rasprava o mogucem vojnom udaru na Iran opasna je i snaži celništvo u Teheranu umjesto da ga slabi, rekao je za novine njemacki ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Izraelski mediji preplavljeni su nagadanjima da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastoji postici konsenzus u vladi za napad na iranska nuklearna postrojenja.

"Upozoravam na opasnost iznošenja zamisli o vojnim opcijama", rekao je Westerwelle listu Hamburger Abendblatt. "To su rasprave koje jacaju iransko celništvo umjesto da ga slabe".

Ocekuje se da Medunarodna agencija za atomsku energiju ovoga tjedna objavi najdetaljnije izvješce do sada o istraživanjima u Iranu za koja se ocjenjuje da su usmjerena na razvoj atomskog opružja. Ne ocekuje se, medutim, da ce izvješce dovesti do pooštravanja sankcija protiv Teherana u Vijecu sigurnosti.

Teheran "ocito pokušava doci do nuklearnih znanstvenika u svijetu", rekao je zapadni diplomat akreditiran pri IAEA u Becu, sugerirajuci da Iran kontaktira pojedince a ne njihove vlade. Drugi zapadni dužnosnici iznijeli su slicnu sliku sumnjive strane upletenosti u osiguravanju strucnih znanja za aktivnosti kojima bi se Iran mogao osposobiti za proizvodnju nuklearnog oružja, no nije jasno koliko su raširene te aktivnosti.

List The Washington Post je izvijestio da je Iran dobio pomoc stranih strucnjaka, ukljucujujuci nekadašnje sovjetske strucnjake za oružje, kako bi ovladao kljucnim koracima u gradnji nuklearnog oružja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter