Raspoloženi Bare, energicne Majke i 400 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od žestokog otvaranja koncerta nagradivanim i još uvijek aktualnim mega hitom "Teške boje", a nakon nje energicnom "Iz sve snage" iz daleke 1984. godine, pa sve do bis izvedbi "Grešnika" i "Depresije", odlicno raspoloženi Goran Bare i njegove dojmljivo uigrane Majke za 400-tinjak okupljenih ljudi održali su uspješan, skoro dvosatni koncert na pulskom Kaštelu, koji bi bio još i bolji da je ozvucenje, posebno vokala i gitara - kljucnih za zvuk ovakvog benda - bilo bolje, cišce, suptilnije.

Kolikogod je atmosfera razumljivo rasla u dijelovima kad su svirani najveci hitovi Majki ("Budi ponosan", Odvedi me", "A ti placeš", "Put ka sreci", "Krvarim od dosade", "Fantasticna vatra", "Vrijeme je da se krene"), vrhunac koncerta bila je izvedba nove, dirljive i mocne skladbe s novog albuma pod nazivom "Moja je ljubav", koja iznova ilustrira najvjerniji Baretov portret - onaj poetski.

To i ne cudi jer je novi album, uz najdublju autorsku brazdu Bareta, umnogome i autorsko grupno djelo jedne nove sjajne postave odlicnih muzicara na gitari (Damir Trkulja Šiljo), basu (Mario Rašic), klavijaturama (Viktor Lipic) i bubnju (Damir Šomen) , pa ne cudi da je to na Kaštelu zamijetilo svako bolje uho. Takoder, za sav stariji bogat opus Majki koji je razumljivo cinio veci do koncertnog repertoara, uz Bareta je od silne važnosti jedini clan originalne postave Majki, old school gitarist Zoran Calic.

Moment koji je emotivno obilježio ovaj koncert svakako je Baretovo naknadno mirno i uvjerljivo recitiranje vlastite pjesme "Iz sve snage", i to odmah poslije njene žestoke bendovske izvedbe. To je snažno i neposredno osvijetlilo te ponajbolje Baretove stihove, mimo njihova funkcioniranja u energicnom studijskom i koncertnom zapisu. Stihovi se i 28 godina nakon njihova stvaranja cine autenticnim za svakog normalnog na ovim, kako je rekao Bare, jebenim prostorima: Moram naci izlaz iz mraka, moram naci razlog za srecu, ne želim stajati; ne želim misliti, moram naci izlaz iz mraka; moram naci razlog za srecu, ne želim stajati, ne želim misliti, hocu da osjetim, hocu da odletim, slušaj mi srce, ja želim živjeti, iz sve snage, iz sve snage, iz sve snage. (Zoran ANGELESKI; Snimio Alen KALEBIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter