Rasplesani razredi porečkih osnovaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porečki učenici, njih više od 250 iz sedmih i osmih razreda osnovnih škola, svojim su plesom u sportskoj dvorani Veli Jože oduševili brojnu publiku povodom Dana Zdravih gradova, koji se u cijeloj zemlji obilježavao proteklog vikenda. Projekt je to osme generacije porečke djece uključene u preventivni program "Osnaživanje djece kroz ples - Rasplesani razredi". Sudionici su već godinama učenici OŠ Poreč i Talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin", a ovog su ih puta došli podržati njihovi prijatelji iz školskih klupa, poznanici i čitave obitelji.

Socijalizacija i samopouzdanje

Kako kažu u Zdravom gradu, i ova generacija porečke djece demonstrirala je vještine izvodeći latinoameričke i standardne plesove koje su naučili u 12 plesnih sati održanih u svakom razredu. U osam godina, uz podršku škola, Zdravog grada i profesionalnih plesača, ovaj program prošlo je više od 1.200 učenika. Program su izuzetno dobro prihvatila djeca, roditelji i učitelji. Nastup su otvorili profesionalni plesači pulskog Plesnog centra Studio, vrhunski plesači i plesni pedagozi s brojnim prestižnim nagradama koji svih ovih godina uspješno sudjeluju u porečkom preventivnom, zaštitnom programu poučavanjem djece vještinama plesa, istaknula je koordinatorica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš.

Ples je način komunikacije, povezivanja, neverbalnog kontakta, daje mogućnost rušenja socijalnih barijera i jača samopouzdanja. U program "Rasplesani razredi" uključeni su svi razrednici koji na plesnim satima i na samom nastupu plešu sa svojim učenicima i tako školu čine mjestom tople komunikacije i povezanosti. Program u "Velom Joži" vodile su osmašice Nensi Brkić i Petra Tintor, a solo pjevački nastup imao je učenik Etijan Šimić.

Prvi plesni koraci u školi

- Najljepše od svega je što je škola, kao mjesto učenja, u Poreču postala mjesto na kojemu se mladi zabavljaju kroz ples i uče vještinu vrijednu za život. Prve generacije naših školskih plesača danas su 22-godišnjaci, studenti ili zaposleni mladi ljudi koji se svi redom i danas s veseljem sjećaju svojih prvih plesnih koraka u školi, kazala je koordinatorica Basanić Čuš. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter