Rasplesani outlookovci okupirali Štinjan

Buraka Som Sistema nastupili su na glavnoj festivalskoj pozornici "Harbour"
Buraka Som Sistema nastupili su na glavnoj festivalskoj pozornici "Harbour"

Poznati portugalski elektronski dance sastav Buraka Som Sistema, koji techno ritmovima prožima zouk i kuduro, glazbeno plesno naslijeđe karipskog otočja i Angole, naišli su sinoć, kao glavni izvođači prve večeri Outlook festivala na glavnoj pozornici "Harbour" u štinjanskoj luci, na dobar prijem publike.

Ovo im je bio prvi nastup na Outlooku, mada ne i prvo hrvatsko gostovanje, jer su prije dvije godine nastupili na zagrebačkom InMusic festivalu. Premda im scenski nastup pršti od plesne energije, pojačane s dva bubnjara, prilično isti autorski izričaj postupno iz pjesme u pjesmu postaje predvidljiv i mrvu dosadan, s čime se nikako ne bi složilo, na tom mjestu, oko dvije tisuće rasplesanih cura i dečki. U smislu dinamike, bolji su bili njihovi prethodnici na sceni, poznata londonska plesna DJ atrakcija The Hatewave, a kad su u jednom trenutku na taj super čist i moćan soundsytem pustili kultnu pjesmu Steviea Wondera "Superstition" i njenu čuvenu bass dionicu, a zatim i Marleyevu "Could You Be Loved", u trenu su ljepota, autorstvo, kreacija, ali i produkcijska rješenja zasjenili brojne suvremene i često neumjereno hvaljene autore. Jasno, u odnosu na klasične lajv bendove, producenti i DJ-evi drugačije se, "impersonalno" a intimno percipiraju i doživljavaju. U tom smislu, prve večeri nama je na manjem Arija stage odličan bio DJ Ren.

I ovaj put se na svih desetak pozornica primjećivala bar dvostruko veća posjećenost u odnosu na Dimensions, pa nisu pretjerane brojke o 12 ili 13 tisuća pristiglih ljubitelja junglea, drum'n'basa, reggae, rootsa, hip-hopa, duba, dubstepa, dancehalla, soula, housea, techna i ostalih srodnih žanrova elektronske glazbe. Osim nešto manje popunjenosti ispred glavne pozornice u luci, svih desetak gornjih pozornica te svi putovi u i uokolo tvrđave Punta Christo bili su prepuni ljudi.

Jučer je nastupila prva liga drum & bass DJ-eva, kao što su Calibre i DJ Zinc; a jučer i Andy C. (NAPISAO Zoran ANGELESKI; SNIMIO Manuel ANGELINI )


Podijeli: Facebook Twiter