Raspjevani glazbeni vremeplov sjevera Istre

Sokolska limena glazba dogodine slavi 110. godišnjicu postojanja
Sokolska limena glazba dogodine slavi 110. godišnjicu postojanja

Veteranima je gotovo 110. godina koliko iduće godine slavi limena glazba GD "Sokol" Buzet, osnovana daleke 1905. godine. Mješoviti pjevački zbor ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč navršio je 55. godina postojanja.

Male debitantice, Ročke mažoretkinje iz Udruge "Mali veliki mikrofon", tek su započele s nastupima na buzetskim pozornicama gdje promoviraju mažoret ples. Svi ovi veterani i debitanti i još puno drugih glazbenih amatera, rame uz rame, dvjema priredbama, u Narodnom domu u Buzetu i u Domu kulture u Roču, proteklog vikenda zajednički su proslavili 40. rođendan Raspjevane Buzeštine.

Raspjevana karavana najdugovječnije glazbene manifestacije istarskog sjevera, 40. smotre kulturno-umjetničkog amaterskog stvaralaštva, okupila je oko dvjesto izvođača. U zajedničkom proljetnom druženju uz pjesmu, svirku i ples, sudjelovale su sve sekcije GD "Sokol" Buzet, ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč te Udruge "Mali veliki mikrofon", a pridružili su im se i brojni glazbenici koji djeluju samostalno, izvan tih udruga pa su se tako na pozornici izmjenjivale dvije limene glazbe, dva mješovita pjevačka zbora, tri klapska sastava, nekoliko grupa gunjca, mali i mladi pjevači i plesači.

Taktove starinske Mihčeve polke s Vrhuvštine, ujedno tradicionalnog glazbenog uvoda u Raspjevanu Buzeštinu, odsvirali su članovi ročke limene glazbe, jedini sudionici svih dosadašnjih priredbi.

U glazbeno-zabavnom programu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", suorganizaciji KUD-ova i udruga sudionika programa te Mjesnog odbora Roč i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, zapjevali su još i mladi i mali pjevači Romina Pernić, Andrea Vivoda, Sara Majcan, Karla Havić, Josipa Jerković, Lana Končarević. Predstavila se mala harmonikašica Vanessa Jakac, mlada pjevačica Ivana Majcan uz pratnju gitariste Siniše Nemarnika. Nastupili su i Ženska klapa Roč, Muška klapa Pinguentum, Ženska vokalna skupina Vetta, Kvintet Istra i Ročki gunjci.

Na začetke raspjevanog vremeplova podsjetili su voditelji smotre Vlado Pernić i Mirjana Pavletić istaknuvši da su prve priredbe, pod nazivom Djeca Buzeštine pjevaju i sviraju, održane daleke 1974. godine. Dvije godine kasnije priredba udomaćuje naziv Raspjevana Buzeština i postaje jednogodišnji prikaz bogatog kulturno umjetničkog djelovanja istarskog sjevera, a njome se zadnjih desetak godina obilježava i Dan amaterskog glazbenog stvaralaštva.

Tijekom četiri desetljeća održano je preko stotinu priredbi, na svakoj je prosječno nastupilo dvjestotinjak sudionika, a glazbena karavana posjetila je gotovo sva veća mjesta buzetskog područja. - Raspjevana Buzeština je kroz četrdeset godina bila najznačajnije mjesto gdje su se mogli sresti svi kulturni zanesenjaci i glazbeni amateri ovoga kraja.

Od samih začetaka okupljala je sve generacije i bila odskočna daska i mnogim glazbenim entuzijastima koji su prerasli amaterske okvire i osvajali priznanja i nagrade i u državi i van njenih granica, ponosno je istaknuo gradonačelnik Siniša Žulić.  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
 


Podijeli: Facebook Twiter