Raspisati referendum o "Brijuni rivijeri"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez kompromisa za regionalizam, bez kompromisa za pravo na referendum o kljucnim projektima "Brijuni rivijera" i "Plomin 3" geslo je Saveza bez kompromisa, koji je u Puli održao konferenciju za novinare. Savez koji u 8. izbornoj jedinici objedinjuje Akciju mladih, Listu za Rijeku, Stranku umirovljenika Hrvatske-Blok umirovljenici zajedno prikljucio se i Bruno Poropat, predsjednik istarskog Odbora za referendum i rovinjski vijecnik.

Nositelj liste ove koalicije Danko Švorinic kazao je da gradani u Istri, osim o spomenutim projektima, trebaju odlucivati i o Kaštijunu. Upozorio je da bi nakon izbora moglo biti još gore, jer je Kukuriku koalicija, kao izgledni pobjednik, najavila zakon koji ce onemoguciti lokalnoj samoupravi da odlucuje o projektima vrednijim od 20 milijuna eura.

Mario Alempijevic, predsjednik Akcije mladih, i prvi na listi kao veliki problem istaknuo je onecišcenje okoliša na podrucju Labinštine, Picna i Plomina koje uzrokuju TE Plomin i Rockwool.

- Sada se najavljuje gradnja Plomina 3 mimo prostornog plana i mimo volje gradana. Iznijeli smo primjedbe na studiju utjecaja na okoliš buduce TE Plomin 3. Ukoliko se ne uvaže naši stavovi, poduzet cemo mjere (od peticije za raspisivanje referenduma sve do mirnih prosvjeda na Labinštini) protiv izgradnje termoelektrane jer je vec sada ondje veliko zagadenje.

Bruno Poropat kazao je da gradani Hrvatske nece poduprijeti rasprodaju resursa.

- Gradani žele cisti okoliš. Ne žele biti gastarbajteri u Europi. Žele da politicari prepoznaju vrijednosti prostora i sposobnost gradana. Ne žele da se nitko zadužuje u njihovo ime, žele sacuvati sve vrijednosti koje su stvarali. Protiv su tajkunizacije i nepravedne raspodjele bogatstva te žele sudjelovati u svim segmentima života. Želimo ovdje nastaviti s radom, da budemo prepoznati kao sposobni ljudi koji znaju upravljati ovim prostorima, rekao je Poropat.

Istaknuo je da ova koalicija nece poduprijeti projekte poput "Brijuni rivijere" o kojem se nisu pitali gradani, nego strani ulagaci. Ne želimo Rockwool, Plomin C (ili 3) ni ostale terminale, dodao je Poropat te istaknuo turizam i poljoprivredu kao osnovne pokretace gospodarstva Istre. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter