Raspisane koncesije za Stoju i Valkane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula objavio je u srijedu natjecaj za davanje koncesija za gradska kupališta Stoja i Valkane, a rok za dostavu ponuda je 90 dana. U koncesiju se daje pomorsko dobro oba kupališta, dok ce se o "zaledu" koncesija razmatrati u buducnosti. Javno otvaranje ponuda bit ce prvog radnog dana po isteku roka od 90 dana za predaju ponuda u 14 sati u prostorijama Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Ukupna površina pomorskog dobra koja se daje u koncesiju na kupalištu Stoja iznosi 5.969 cetvornih metara, dok se na kupalištu Valkane u koncesiju daje ukupno 13.917 kvadrata. Uvjeti oba natjecaja su jednaki, a najpovoljniji ponuditelj stjece pravo na obavljanje sportsko-rekreacijskih djelatnosti, iznajmljivanje rekvizita za plažu te djelatnosti ugostiteljstva i trgovine, i to na 15 godina.

Prema natjecaju, pocetni iznos koncesijske naknade iznosi pet kuna po cetvornom metru, dok promjenjivi dio iznosi tri posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na plaži, koja se ne smije ogradivati niti se smije naplacivati ulaz. Ponude koje se zaprimaju trebaju sadržavati studiju gospodarske opravdanosti, pismo namjere izdavatelja jamstva, idejno rješenje sukladno detaljnom planu uredenja i jamstvo za ozbiljnost ponude u iznosu od pet tisuca kuna.

Kupališta Stoja i Valkane godinama su predmet interesa Grada, ali prije svega gradana koji vape za uredenim kupalištima. Na Valkanama je u podrucju obuhvata pomorskog dobra planirana izgradnja, i to na mjestu postojece gradevine ispod teniskih igrališta gdje su dosad bili ugostiteljski objekt i kabine za presvlacenje, što bi trebalo biti i nadalje (iskljucivo prizemni objekt, uz prostore za plivacki klub). S druge strane, kod glavnog mola planirana je izgradnja po uzoru na nekadašnju zgradu kupališta koja je uništena u 2. svjetskom ratu, a sacinjena je od prizemlja i kata.

Na kupalištu Stoja situacija je puno složenija jer je sadašnji objekt dijelom na pomorskom dobru, a dijelom na gradskom zemljištu. Objekt je zašticeno kulturno dobro i o njemu glavnu rijec vode konzervatori. Prema studiji Instituta gradevinarstva Hrvatske (IGH) objekt je u lošem stanju i trebalo bi ga srušiti, medutim konzervatori se tome protive i predlažu sanaciju. No, na Stoji je predvidena gradnja plutajuceg bazena i akvagana. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter