Raspisan natječaj za ravnatelja Centra

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Upravno vijeće pulskog Centra za socijalnu skrb održalo je 5. prosinca sjednicu na kojoj je donijeta odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Centra na mandat od četiri godine.

U kolovozu je u Centru za socijalnu skrb pokrenut stručni nadzor potaknuto ubojstvom trogodišnjeg Denisa Pašića koje se dogodilo u svibnju ove godine. Prema riječima nadležne ministrice Nade Murganić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u navedenom su slučaju utvrđeni propusti u radu Centra, a Upravnom je vijeću predloženo utvrđivanje odgovornosti vršiteljice dužnosti ravnateljice Centra Sandre Milošević i raspisivanje natječaja za ravnateljicu.

Upravni nadzor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u nalazu utvrdio niz pogrešaka u radu, a među najvećim pogreškama naveden je propust da Centar nije provjerio navode majke da joj je kćerka (Chiara Pašić, majka ubijenog Denisa) psihički bolesna. Osim toga, mjere za zaštitu djeteta su poduzimane nepravovremeno; iako im je Chiara Pašić ispričala svoju životnu situaciju (da je bez posla, muž u zatvoru…) Centar nije provjerio u kakvim uvjetima je živio mali Denis, a otvoreno je i pitanje što je s 14-godišnjom suučesnicom u ubojstvu koja je bila u Domu za odgoj djece i mladeži Pula.

Detaljniji sadržaj provedenih mjera prema stručnim osobama Centra za socijalni skrb u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nisu otkrivali, ali samo priznanje "propusta" potvrđuje da je za tragičnu smrt malog Denisa kriva i država, odnosno socijalni radnici koji nisu poduzeli odgovarajuće zakonom omogućene mjere za njegovu zaštitu.

Stručnjaci koji su još u svibnju u medijima komentirali čedomorstvo što ga je počinila majka dječaka uz pomoć maloljetnice, štićenice pulskih socijalnih ustanova, odmah su tvrdili kako su nadležne službe mogle spriječiti tragediju da su radile svoj posao. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter