Raspisan natječaj za novog predsjednika HGK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) raspisao je danas javni poziv za izbor novog predsjednika HGK, na koji se u roku od osam dana mogu javiti kandidati koji su ugledni gospodarstvenici ili gospodarski stručnjaci s iskustvom na rukovodećim mjestima, a u prijavi trebaju navesti i da li će funkciju čelnog čovjeka Komore obavljati kao volonteri ili profesionalci.

Javnim pozivom za podnošenje kandidatura za izbor predsjednika HGK u mandatnom razdoblju 2014. do 2018., koji je HGK objavio na svojim mrežnim stranicama i u današnjem dnevnom tisku, određeno je da za predsjednika HGK može biti izabrana osoba koja je ugledni gospodarstvenik ili stručnjak iz područja gospodarstva. Uz to, kandidati moraju imati završen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, odnosno visoku stručnu spremu, kao i najmanje 15 godina radnog staža od čega najmanje 10 godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Uvjet za novog predsjednika HGK je i aktivno znanje engleskog jezika, kao i da nije kazneno osuđivan za kaznena djela protiv gospodarstva i protiv kojeg se ne vodi kazneni postupak. Kandidat za funkciju predsjednika HGK uz prijavu treba dostaviti životopis u kojem je naznačeno da li se javlja kao volonter ili profesionalac te navodi opis dosadašnjeg tijeka karijere, posebno za zadnjih 10 godina na višim izvršnim ili strateškim pozicijama. Prijava mora sadržavati i program rada, odnosno "viziju budućeg rada HGK temeljeno na odredbama Statuta HGK", a nepotpune ili nepravovremene kandidature neće se niti razmatrati.

Trenutno je na čelu HGK vršiteljica dužnosti predsjednice Upravnog odbora i predsjednice HGK Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, koja je na tu funkciju imenovana sredinom studenog prošle godine, nakon razrješenja dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, uhićenog zbog sumnje u izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK. Vidoševića, koji je na čelu HGK bio proteklih 18 godina, USKOK tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK. Protiv Nadana Vidoševića USKOK je pokrenuo istragu zbog izvlačenja najmanje 35 milijuna kuna iz HGK, a istragom su uz njega obuhvaćene još četiri osobe, voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipa Mladinov, šefica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel te Davor Komerički i Igor Premilovac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter