Raspisali natjecaj, a sutkinja vec radi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na temelju provedenog natjecaja, a rješenjem ministra pravosuda Ivana Šimonovica, 22. ožujka na mjesto predsjednice opatijskog Opcinskog suda stupila je na dužnost Vesna Katarincic. S obzirom na to da je izabrana za predsjednicu suda, a ne sutkinju, nije mogla obnašati posao sutkinje, vec iskljucivo poslove sudske uprave. Zbog toga se predsjednica suda u Opatiji obratila predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu. Zatražila je premještaj iz Opcinskog suda u Pazinu na dužnost suca u Opatiji.

Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin je potom utvrdio da je Katarincic kao sutkinja suda iz Buzeta preustrojem opcinskih sudova od 1. sijecnja 2009. i na temelju toga spajanjem suda u Buzetu s Pazinom - trajno premještena na rad na Opcinski sud u Pazinu.

Nadalje, Hrvatin utvrduje da je rješenjem ministra pravosuda od 10. prosinca 2008. utvrden broj od pet sudaca i predsjednik suda u Opatiji, koji je ujedno i sudac s 80 posto sudacke dužnosti i 20 posto poslova sudske uprave. Hrvatin nadalje utvrduje da je trenutno na radu na opatijskom sudu pet sudaca i predsjednica suda, koja nije sutkinja tog suda, vec Opcinskog suda u Pazinu. Zbog toga je nastala potreba, navodi se u rješenju predsjednika Vrhovnog suda, da se Katarincic, vec izabrana predsjednica suda u Opatiji - premjesti na dužnost suca istoga suda sukladno Zakonu o sudovima.

I Katarincic je vec pocela zakazivati rasprave u kaznenim predmetima na opatijskom sudu, ali istovremeno je u tijeku natjecaj za mjesto suca na opatijskom Opcinskom sudu.

Naime, Ministarstvo pravosuda je raspisalo oglas u Narodnim novinama za popunu radnog mjesta suca u Opatiji. Natjecaj traje do 24. travnja. Sada je posve razvidno da je natjecaj za suca u Opatiji bespredmetan! Pravni znalci s kojima smo se konzultirali o navedenoj temi - ostali su zateceni. Ne samo zbog toga što Ministarstvo pravosuda ne zna što radi Vrhovni sud, vec i rješenjem Vrhovnog suda o premještaju Katarincic iz Pazina u Opatiju.

Naime, ona je vec premještena iz Buzeta u Pazin i nema zakonske osnove da se opet premješta jer sud u Pazinu nije ukinut niti je preustrojen. A to su uvjeti za premještaj suca na drugi sud.


Podijeli: Facebook Twiter