Raspetljava se Hypo prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uhicenjem Wolfganga Kulterera, nekadašnjeg direktora austrijske Hypo Alpe-Adria banke (HBAA) pocinje se raspetljavati prica oko te institucije.

Kulterer se smatra kljucnom figurom u najvecoj austrijskoj bankarskoj aferi, koja se iz mnogih razloga povezuje i s Hrvatskom. Sumnjici ga se za pronevjeru, odnosno za odobravanje milijunskih kredita bez pokrica, a ako se sumnje pokažu tocnima prijeti mu zatvorska kazna i do deset godina.

Hrvatskoj javnosti je u zadnje vrijeme posebno zanimljiva uloga nekadašnjeg premijera Ive Sanadera u poslovima Hypa u Hrvatskoj, pogotovo nakon što je svojevremeno Sanader osobno pritiskao guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da odobri prodaju hrvatske Hypo banke Bayerische Landesbank, jer se istraga vodi i o ovoj prodaji.

Zbog brojnih poslova Hypa s nekretninama u Istri hrvatskoj je javnosti - pored Sanadera - zanimljiva i komunikacija izmedu Kulterera i Ivana Jakovcica, istarskog župana i šefa IDS-a.

Kulterera su austrijski i njemacki mediji cesto spominjali kao svjedoka u istragama o poslovima Hypo banke i dodjeljivanju privilegiranih kredita pojedincima u Hrvatskoj. U austrijskim se medijima navodilo da je Kulterer tijekom svjedocenja spominjao Vladimira Zagorca, Bruna Orešara te Ninoslava Pavica kao osobe koje su dobivale povlaštene kredite od Hypo banke.

Istraga poslovanja Hypo banke dosad je dovela do 40-ak osumnjicenika i više stotina milijuna eura sumnjivih kredita.

- U rujnu ce se nastaviti istraga o poslovima Hypo banke u Hrvatskoj, u kojoj bi se trebale rasvijetliti okolnosti mnogih problematicnih kredita koje je ova banka davala tijekom proteklih godina.

Radi se o financiranju desetak sumnjivih poslova, vrijednosti oko 200 do 300 milijuna eura, a medu kojima je projekt "Skiper" u Istri, rekao je Rolf Holub, predsjednik koruškog parlamentarnog istražnog povjerenstva za aferu "Hypo", kada je prije dva mjeseca posjetio Hrvatsku. (H. HREŠIC/NL)

Jakovcic: Nemam veze s nezakonitim radnjama Hypa
"Buduci da trenutno nisam u Hrvatskoj i ne znam detalje vezane uz slucaj Wolfganga Kulterera, dostavljam vam sljedece priopcenje: U cijelosti odbacujem moje dovodenje u vezu s mogucim nezakonitim radnjama Hypo banke u Hrvatskoj. Prema mojim saznanjima, policija i odvjetništvo bavili su se tim slucajem i ocekujem da ce u skladu sa zakonima taj slucaj privesti kraju", stoji u priopcenju istarskog župana koje smo primili sinoc. (GI)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter