Raspelo spremno za restauraciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drveno raspelo s oltara u novigradskoj crkvi Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela drugi ce tjedan biti otpremljeno u Veneciju gdje ce biti restaurirano u specijaliziranoj radionici Giovanne Menegaschi i Roberta Bergamaschija. Oni su se pobrinuli i za demontiranje raspela u cetvrtak te njegovu preventivnu zaštitu. Raspelo je trebalo otputovati u petak, ali zbog kvara na vozilu put je odgoden za slijedeci tjedan.

Nastavak je to županijskog projekta restauracije drvenih umjetnickih predmeta iz istarskih crkvi, koji je pokrenut prije šest godina, a financira ga s dvadesetak tisuca eura godišnje regija Veneto na temelju svog zakona o ocuvanju i valorizaciji kulturne baštine Serenissime.

- Radi se o kulturološki i povijesno vrlo zanimljivom fenomenu. Od drvenih skulptura koje potjecu iz Venecije u venecijanskim crkvama nije ostalo gotovo ništa, jer su drveni oltari iz 15. i 16. stoljeca kasnije zamijenjeni mramornima. Ali ih zato pronalazimo u istarskim crkvicama te u drugim dijelovima nekadašnje provincije Serenissime, rekao je dr. Ivan Matejcic, strucni savjetnik Istarske županije, koji je elaborirao i vodi ovaj projekt.

Prema prvim procjenama, moguce je da novigradsko raspelo zasad nepoznatog autora potjece iz vremena oltara - druge polovice 16. stoljeca, ili pak iz 17. stoljeca, no buduci da je u vrlo lošem stanju, pravu ce sliku dobiti tek nakon restauracije.

Predvida se da ce restauracija potrajati šest do osam mjeseci, nakon cega ce Krist na križu najvjerojatnije biti izložen u župnoj crkvi sv. Pelagija i Maksima. U oronulu crkvu Blažene Djevice Marije Gospe od Karmela, koja je vec desetljecima zatvorena, bit ce vracen tek nakon njene neophodne temeljite obnove.


Podijeli: Facebook Twiter