Raspala se Juga, ali ne i njena rock scena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga večer ovogodišnjeg Art&Music Festivala započela je u Dnevnom boravku Rojca projekcijom filma „Borderland Soundtrack“ autorice Brankice Drašković koji je nadahnut knjigom Ante Perkovića „Sedma republika“ što je bio povod za tribinu koja je uslijedila. Knjiga zastupa tezu da je na bivšem jugoslavenskom federativnom prostoru pored šest republika postojala i ta jedna sedma republika, premda tek imaginarna, u kojoj su bili povezani pripadnici rock subkulture, od razdoblja novog vala nadalje i ona je nastavila funkcionirati i nakon raspada Jugoslavije i ratova.

Poznati bendovi

U filmu govore članovi najpoznatijih bendova, književnici i rock novinari, od Pankrta i Električnog orgazma do KUD Idijota, TBF-a te samog pokojnog Ante Perkovića prijatelja ovog festivala kojem je tribina posvećena, kao i Branimira Slijepčevića Brade koji je osnovao Art&Music Festival. Film, uz prikladnu glazbenu pozadinu, prati događanja s kraja sedamdesetih pa do danas i trudi se prikazati razmišljanja najvažnijih aktera iz raznih prostora i razdoblja pa se tako pred kraj kao sugovornici među ostalim pojavljuju Boris Vlastelica iz grupe Repetitor i Aleksandar Stojković iz grupe Goribor. Karijera ova dva benda iz Srbije, odnosno njihov uspon, usko je vezan upravo uz uspješne nastupe na Art&Musicu u Puli, o čemu se govori i u filmu. Stojković je uz autoricu te Nenada Marjanovića dr. Frica koji je nekad svirao bas u grupi KUD Idijoti bio i gost tribine koju je moderirao Zoran Stajčić s portala Ravno do dna.

Film je izazvao veliki interes, tražila se stolica više pa su neki ovaj 90-minutni dokumentarac odgledali stojećki, za razliku od tribine na kojoj su uglavnom ponovljene neke teze iz filma te je ona bila prilika da se malo prodiskutira o današnjoj rock sceni na području bivše Juge. Redateljica je zaključila da je jugoslavenski kulturni prostor ostao jedinstven iako napominje da je Jugoslavija kao politički okvir završena priča.

Zalutali u film

- Jednostavno smo živjeli u vremenu koje nije bilo toliko spektakularizirano i u kojem se znao sustav vrijednosti, rekla je Drašković koja je napomenula da nije htjela napraviti film o novom valu tim više jer su rađeni dokumentarci koji su glorificirali novi val, niti je htjela napraviti film o bendovima. Kako kaže, u ovom njenom uratku, glavni antagonist je sistem, prvo komunizam, a onda kapitalizam.

Dr. Fricu film se dopao iako je priznao da je odavno emigrirao iz te imaginarne republike, budući da novije bendove, poput Goribora ili Repetitora zna samo po imenu. Isto tako drži da su neki likovi koji se pojavljuju u filmu „zalutali“, no nije ih htio imenovati. On je kivan na to da je iz njegove generacije malo njih svojevremeno stalo u obranu te imaginarne republike. Ispričao je i da je iz KUD Idijota otišao jer su „počeli reciklirati vlastito smeće“. Kaže i da danas ne postoje ti diktatori koji mogu zabraniti da Goribor ide svirati u Vodnjan ili Savičentu, ali smatra da je rock 'n' roll ušao u svojevrsnu nišu i postao nešto poput jazza. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter