Raspadalica - prvi robinzonski kamp u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robinzonski turizam u Hrvatskoj novijeg je datuma, a istarske boje nove turisticke ponude brani Robinzonski kamp Raspadalica. Na litici iznad Buzeta, na 550 metara nadmorske visine, na samom rubu zelenih prostranstava planinskog masiva Cicarija, jedini je istarski kamp takve vrste i medu rijetkim hrvatskim.

U Hrvatskoj je ova vrsta turizma regulirana tek prije nekoliko godina, a podrazumijeva boravak i nocenje izvan naseljenih podrucja, u objektima bez infrastrukture ili pak u prirodi pod vedrim nebom. Turizam je to daleko od gužve i svakodnevne vreve, naseljenih mjesta i blagodati civilizacije koji nudi nezaboravan doživljaj avanture u prirodi.



Robinzonski kamp Raspadalica prvenstveno je namijenjen ljubiteljima prirode i sportova u prirodi, kažu Nevio Ladavac i Ana Popovic. Za vrsnog speleologa, alpinista i letaca, vlasnika terena na Raspadalici, i njegovu poslovnu i životnu suputnicu vlasnicu kampa s pravom bismo mogli reci da je suživot s prirodom njihov životni stil. Oni doslovce žive na nacin na koji i razvijaju svoj robinzonski projekt, a cisti zrak Cicarije dišu punim plucima.

U kampu smještenom na podrucju koje obiluje ljekovitim i zacinskim biljem sanitarni je cvor s dva tuša bez tople vode. Nema struje, mobiteli i racunala mogu se puniti zahvaljujuci solarnim panelima, a u pricuvi je i agregat. Nocenje je moguce samo uz prethodnu najavu. Sastavni dio kampa je start Raspadalica - idealno uzletište za paraglidere, a u krugu od 10 kilometara nalaze se tri penjališta. Tu je još i mogucnost vožnje mountain bikeom netaknutom prirodom, planinarenja, istraživanja trekking staza ili pak jednostavno sabiranja šumskih plodova.



U skladu s europskim trendovima aktivnog odmora robinzonski kampovi u pravilu su tematski, a Raspadalica je zbog konfiguracije terena na kojem se nalazi pravi mamac za ljubitelje ekstremnih sportova: paraglidinga, speleoloških avantura, slobodnog penjanja, vožnje mountain bikeom i cross motorom. Pasionirani letaci uživaju u carima paraglidinga i netaknute prirode. Istarsko uzletište pri vrhu je europske rang-ljestvice.

Reklama ide usmenom predajom, staromodno, strogo uz preporuku i prethodnu najavu jer je broj gostiju limitiran na dvadeset. Jednom kada dodu gosti se onda i vracaju, a vecina kamp smatra nekim svojim tajnim mjestom. Dolaze iz citavog svijeta, a najudaljenija zemlja iz koje su stigli je Japan.


Podijeli: Facebook Twiter