Raspad vrijednosnog sustava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponosni na njeno stoljetno nasljede i na današnji kulturni rad, ali i rezignirani pa i ogorceni na nezanimanje medija i javnosti za kulturna postignuca ove najstarije kulturne ustanove u Hrvata, celnici Matice hrvatske - njen predsjednik Igor Zidic, potpredsjednik Stjepan Sucic, poslovni tajnik Marinko Miškovic i predsjednik pazinskog ogranka David Ivic - pred, nažalost, nevelikim brojem posjetitelja govorili su na tribini u Pazinu.

Stjepan Sucic kazao je u uvodnom izlaganju kako Matica hrvatska danas djeluje kroz više od sto ogranaka u Hrvatskoj i svijetu koji godišnje objavljuju 250-300 knjiga.

Maticina izdanja se bave i bilježenjem i proucavanjem svekolike hrvatske baštine, što je i danas itekako potrebno jer, ilustrirao je Sucic, "Hrvatska je mala, no mnogima nepoznatija od Azije, mnogi cak ne razlikuju Omiš i Omišalj".

Igor Zidic tome je dodao da u raspadu vrijednosnog sustava, kakvome u Hrvatskoj bjelodano svjedocimo, "Ante Gotovac postaje poznatiji od Vlade Gotovca, jer Vlado Gotovac je umro, a njegovo djelo nije dovoljno vrednovano".

Zidic je govorio i o svome euroskepticizmu, po cemu je, kaže, vec postao poznat, ali je ukazao da takav stav ne znaci biti protiv Europe, vec naprotiv, znaci propitivanje "Što je Europa za nas, što nam donosi, a što nam odnosi".

Mario Miškovic je, pak, skrenuo pozornost na izrazito okretanje ove ustanove mladima, od aktivnosti na Facebooku pa sve do projekta "Salona Matice hrvatske", kroz koji se predstavilo vec preko 150 mladih hrvatskih znanstvenika.


Podijeli: Facebook Twiter