RASPAD U RECIFEU: Kockasti pognutih glava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nije uspjela izboriti svoj drugi nastup u osmini finala SP-a nakon Francuske 1998. godine. "Kockastima" Nike Kovača za prolaz među najboljih 16 trebala je pobjeda protiv Meksika u posljednjem kolu skupine A, ali pobjeda vrijedna nedjeljnog susreta protiv Nizozemske, nažalost, nije stigla. Stigao je poraz 1:3.

Arena Pernambuco u Recifeu je bila obojena meksičkim bojama, njihovi su je navijači preplavili i na kraju se radovali novom, već šestom uzastopnom prolasku u osminu finala. Istovremeno je grupica od oko dvije tisuće navijača u "kockastom" tužnih lica napuštala stadion, vjerojatno uskoro i Brazil. Meksiko će tako u nedjelju igrati protiv Nizozemske u Fortalezi s početkom u 18 sati za prolaz u četvrtfinale, dok se hrvatski reprezentativci vraćaju kući. Meksiko je zasluženo pobijedio. U "finalu" su bili bolji od izabranika Nike Kovača koji nisu našli načina probiti meksičku čvrstu obranu. Zato je Pletikosa u nekoliko navrata poljubila Fortuna. Napustila ga je, i Hrvatsku, sredinom nastavka.

Poljubac Fortune

Niko Kovač promiješao je karte i iznenadio. I igračima i rasporedom, jer umjesto očekivanog Sammira, Kovačića ili Brozovića na travnjaku je osvanuo Vrsaljko koji je poput startnog susreta s Brazilcima zauzeo mjesto na lijevom beku, dok je Pranjić s lijevog beka prebačen u vezni red uz Modrića i Rakitića. Trebalo je naći načina da se Meksikance izbaci iz kolosijeka i Kovač je to pokušao ovakvom postavom. Hrvatskoj je trebala pobjeda i krenulo se po nju.

"Kockasti" su jurnuli od starta, ali prva dva kornera nisu donijela priliku da se ugrozi junak susreta s Brazilom, Ochoa. Danak nervozi zbog jurnjave za pobjedom prvi je platio Rakitić kojem je sudac Irmatov opravdano pokazao žuti karton. Nizali su se napadi hrvatskih igrača, ali umjesto lopte koju je glavom u peterac ubacio Olić, u mreži je u 14. minuti završio Mandžukić. Odgovorio je u 16. minuti Herrera koji je s 25 metara uzdrmao gredu iznad Pletikose. Dvije minute kasnije Peralta se našao sam pred Pletikosom, ali mu je krivo lopta odskočila i poslao ju je pored gola. Bio je to drugi poljubac Fortune za "kockaste".

Za prvi udarac prema Ochoi trebalo je čekati do 28. minute i Pranjićev udarac s 20-ak metara koji je prošao iznad gola. Bio je to jedini spomena vrijedan potez ostvaren uz 60 posto posjeda lopte. Potom je zaprijetio i Perišić, nakon što mu je Mandžukić spustio loptu, ali nije bilo preciznosti. Do odmora je Hrvatska zaprijetila još samo iz kontre preko Perišića, nakon kornera Meksika, ali je sve okončano tek žutim kartonom Marquezu. Potrošeno je 45 minuta u kojima su bliži golu bili Meksikanci.

Kraj sna

Sjajan slalom Modrića početkom nastavka pokazao je da su "kockasti" odlučnije ušli u nastavak susreta, ali je Meksiko ubrzo ponovno preuzeo konce igre i Kovač je morao posegnuti za svježim snagama - Kovačićem. Vrsaljko na klupu, Pranjić na bok, a Kovačić u sredinu. A onda je u 65. minuti uzbekistanski sudac počastio Hrvatsku. Guardado je pucao s lijeve strane, a Srna je rukama u kaznenom prostoru odbio loptu korner. Skočili su svi Meksikanci tražeći penal, ali sudac je pokazao na korner. Potom su Ćorluka glavom i Pletikosa nogom spasili gol. Bili su to trenuci opće panike pred hrvatskim golom, ali se mreža, srećom, nije zatresla. No, ni sreća nije mogla stalno biti uz Hrvatsku i Meksiko je poveo. Još jedan korner i ovoga je puta iskusni kapetan Marquez nadskočio Ćorluku i svladao Pletikosu. Dvije minute kasnije akcija Hernandez - Peralta - Guardado i Pletikosa ponovno vadi loptu iz mreže. Bio je to kraj hrvatskog sna o ostanku u Brazilu bez obzira što je Rebić odmah zatim propustio najbolju hrvatsku priliku. Potom je zabio i Hernandez, a Perišić je samo skinuo paučinu s meksičkog gola. Uzalud. (R. CAR)

Kovač: Meksiko je bolja momčad

Čestitam Meksiku jer su pokazali da su bolja momčad, zabili su nam dva pogotka iz prekida i uradili ono što smo mi trebali učiniti, kazao je nakon poraza od Meksika (1-3) i ispadanja sa Svjetskog prvenstva hrvatski izbornik Niko Kovač.

"Odlučivale su sitnice, a to su danas bili ova dva prekida iz kojih je Meksiko postigao pogotke. Rezultat je za jedan gol previsok, ali su Meksikanci zasluženo prošli", kazao je Kovač i dodao kako je u prvom pouvremenu Hrvatska dobro izgledala, osim u napadu.

"Igrali smo 4-1-4-1 jer smo imali problema na lijevoj strani i jednostavno sam htio Olića zadaća u obrani. Uveli smo Kovačića, ali nam nije uspjelo,u napadu ništa nismo radili primili smo zgoditak, a onda još dva kada smo se otvorili. I Meksiko je ima respekt prema nama, nisu išli na presing, ali smo u drugom poluzvremenu fizički pali. Bili smo sretni što smo uopće došli u Brazil, no danas Hrvatsku nismo razveselili i idemo kući", zaključio je Kovač. (Hina)

REZULTATI:

HRVATSKA - Meksiko 1-3 (Perišić 87 / Marquez 71, Guardado 75, Hernandez 82)

Kamerun - Brazil 1-4 (Matip 26 / Neymar 17, 34, Fred 49, Fernandinho 84)

LJESTVICA:

 1. Brazil      3  2  1  0  7-2  7
 2. Meksiko     3  2  1  0  4-1  7
 3. HRVATSKA    3  1  0  2  6-6  3
 4. Kamerun     3  0  0  3  1-9  0

Podijeli: Facebook Twiter