"Rašomon" na Bijelim večerima

Iz glasovitog filma Akire Kurosawe
Iz glasovitog filma Akire Kurosawe

Možda najpoznatiji japanski film svih vremena - glasoviti "Rašomon" Akire Kurosawe iz 1950. godine, remek-djelo nastalo na dvjema pričama značajnog japanskog pisca s početka 20. stoljeća Ryunosukea Akutagawe - večeras će se, s početkom u 20 sati, prikazati u klubodromu Pulske filmske tvornice, a u sklopu književno-filmskog programa Bijele večeri koji vodi novinar Boris Vincek.

Akira Kurosawa koristio je za "Rašomon" dvije Akutagawine priče - naslovnu "Rašomon" (podloga za mjesto radnje) i "U lugu" (podloga za likove i radnju). Film opisuje silovanje žene i kasnije ubojstvo njenog muža kroz različite priče četiri svjedoka, uključujući i silovatelja te, putem medija, mrtvog muškarca. Priče su međusobno kontradiktorne, pa gledatelj mora sam prosuditi koja je od njih točna. Film je 1951. godine osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, a na dodjeli Oscara iste godine uručena mu je počasna nagrada.

Pisac, pak, "Rašomona" Ryunosuke Akutagawa smatran je početkom 20. stoljeća najvećim i najučenijim japanskim piscem. Umro je svojevoljnom odlukom već u 35. godini života, a za relativnu anonimnost "zaslužna" je i Akutagawina nepristupačnost, pa se tako višegodišnji natpis s njegovih vratiju: "Bolestan! Gostima pozdrav s poštovanjem", prepričava i kao anegdota. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter