Raslinje skriva pukotine na zidovima bulevara

Radi se na visinama pa se pješaci upućuju na drugu stranu (M. MIJOŠEK)
Radi se na visinama pa se pješaci upućuju na drugu stranu (M. MIJOŠEK)

Od početka tjedna djelatnici pulske Herculanee prionuli su čišćenju raslinja koje je u protekle dvije godine, koliko je prošlo od posljednjeg čišćenja, naraslo duž zidina Arsenalske ulice, odnosno bulevara. Prema službenom objašnjenju iz Grada Pule, zbog učestalih i obilnih kiša koje su padale tijekom cijele ove godine, na dijelu tih stijena koje se nalaze uz bulevar, kao i duž Rovinjske ulice, učestali su bili odroni kamenja, i to velikih gromada. Također, zbog ispiranja tla, osim odrona, zabilježeno je i stvaranje novih pukotina te takozvanog bočnog razmicanja na nekoliko lokacija.

"Budući da je zbog postojećeg raslinja gotovo nemoguće procijeniti stanje i pukotina i bočnog razmicanja te, u skladu s tim, odrediti mjere sanacije i zaštite, potrebno je stijene u cijelosti očistiti od raslinja i to u cijeloj dužini s obuhvatom do dva metra na ravnom gornjem dijelu gdjegod je to moguće", naveli su iz Grada i dodali da je to potrebno učiniti prije novih većih oborina koje nastupaju dolaskom jesenskog perioda kako bi se osigurale stijene od daljnjih odrona.

Djelatnici Heculanee tijekom utorka započeli su s čišćenjem od semafora, točnije od raskrižja s Flaciusovom ulicom, prema Rovinjskoj. Ovisno o vremenskim uvjetima, radovi bi trebali biti okončani do kraja ovog mjeseca. Međutim, hoće li se taj plan ostvariti, ostaje posve neizvjesno s obzirom da je već za danas ponovno najavljena obilna kiša.

No, jučer su radnici radili punom parom. Problem su im stvarali tek neodgovorni pješaci koji su, unatoč znakovima zabrane prolaska, prelazili traku i prolazili po području predviđenom za rušenje grana. "Gledajte pješake, miču trake ili se zavlače ispod, zaobilaze znakove i ne slušaju nas uopće, a ako netko strada, mi ćemo biti krivi", rekli su nam djelatnici Herculanee, nemoćni pred brojnim pješacima koji nisu marili za upozorenja. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter