Raskrižje u Prodolu opasno do daljnjeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raskrižje u Prodolu iako prema policijskim statistikama ne spada u takozvanu crnu tocku u prometu poput onih u Špadicima ili Rovinjskom Selu, jedno je od najopasnijih u ovom dijelu Istre. Osim što se nalazi na državnoj cesti Pula - Rijeka, na tom se raskrižju spaja županijska cesta iz smjera Krnice te lokalna cesta koja vodi kroz Prodol. Zbog takve prometne situacije raskrižje je optereceno iz svih smjerova, a najgore je tijekom ljetnih mjeseci kada se promet na tom dijelu utrostrucuje.

Osim lošeg asfalta na državnoj prometnici, raskrižje u Prodolu je tijekom noci neosvijetljeno, što dodatno umanjuje preglednost i povecava opasnost, pogotovo uzme li se u obzir dugi ravni dio ceste iz smjera Barbana prema Prodolu. Naime, na tom se dijelu ceste mogu razviti velike brzine, a osim standardnih prometnih znakova o ogranicenju brzine, ništa ne upucuje na dolazak na raskrižje.

O sigurnosti svih sudionika u prometu na raskrižju raspravljalo se i na posljednjoj sjednici marcanskog Opcinskog vijeca kada je HSU-ovac Milan Percan predložio da se pokrene pitanje njegova uredenja. Zatražio je da se cvorište adekvatno i propisno uredi da bi se izbjegle pogibeljne situacije, odnosno da Opcina rješavanje ovog problema zatraži od županijskih i državnih institucija. U sklopu prometne problematike vijecnici HSU-u su se osvrnuli i na stanje na županijskim cestama oko Krnice, Duge uvale i Raklja te zatražili njihovo proširenje, uklanjanje grana i stabala uz rub ceste te kvalitetniju signalizaciju. Napomenuli su da je trenutno stanje na tim cestama loše te da su vozaci osobnih automobila doslovce prisiljeni riskirati život jer ih kamioni, šleperi i autobusi tjeraju da voze uz sam rub ceste.

Nacelnik Marcane Marijan Kostešic kazao je da raskrižje Prodol spada u nadležnost Županijske uprave za ceste, no da postoji problem i s vlasništvom buduci da je jedan dio prometnice privatni, a dio državni. Takoder, Kostešic je napomenuo da dio ceste do Barbana ne postoji ni u katastru te da je Opcina nemocna sve dok država ne pokrene pitanje vlasništva.

- Županijska uprava za ceste, kao što je poznato, nema novca za uredenje, ne samo raskrižja u Prodolu, vec i mnogih drugih kriticnih prometnica, rekao je Kostešic. Istaknuo je da je Opcina vec prije pokušavala riješiti problem, odnosno da su pokušali riješiti osvjetljavanje raskrižja, no upravo zbog pitanja vlasništva to nije bilo moguce. Što se tice uredenja drugih prometnica, Kostešic kaže da se one redovito održavaju, no ponovio je da za vece zahvate poput proširenja ceste jednostavno nema novca.


Podijeli: Facebook Twiter